Zdravlje

SKRIVENI SIMPTOM DIJABETESA JAVLJA SE NA NOKTIMA: Mnogi na njega ne obraćaju pažnju, a upozorava na opasnost!

Autor Nataša Petrović

Simptomi dijabetesa mogu da se jave i na noktima, prepoznajte ih na vreme!

Izvor: iobann/Shutterstock.com

Šećerna bolest ili dijabetes sve je češća, čak i među decom. Reč je o hroničnoj bolesti koja se javlja kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili kada telo ne može da iskoristi insulin kako bi trebalo.

Sve to znači da visok nivo šećera oštećuje telo i nanosi štetu svim organima, a pored uobičajenih simptoma koji se javljaju, ono što mnogi ne znaju je da se znaci dijabetesa mogu pojaviti i na noktima.

Zdravi nokti imaju rozikastu boju mesa i ravni su, dok diskoloracije na njima mogu da budu simptom dijabetesa, baš kao i horizontalne linije na noktima.

I žuti nokti mogu da ukažu na dijabetes jer ova bolest povećava rizik od pojava gljivica na noktima.

Ljudi oboleli od dijabetesa imaju veće šanse od zdravih da razviju gljivičnu infekciju koja se naziva onihomikoza. Ova infekcija se obično javlja na noktima na nogama, koji postaju žuti i lomljivi.

"Mnoge bolesti mogu da se manifestuju simptomima na noktima, a blago crvenilo na njima može da bude simptom dijabetesa", kaže dr Elizabet Salada. "Uvek pazite na bilo kakve promene u obliku noktiju, lomljivosti, površini nokta, boji, da li se nokat odvaja od kože", savetuje ona.

Inače, neki od uobičajenih simptoma koji su karakteristični za dijabetes su povećan osećaj žeđi, često mokrenje, ekstremna glad, neobjašnjiv gubitak kilograma, prisustvo ketona u urinu, umor, nervoza, zamagljen vid, rane koje sporo zarastaju, kao i česte infekcije desni, kože ili česte vaginalne infekcije.

(MONDO)