Zdravlje

AKO IMATE "JAČE" NOGE, VAŽNO JE DA ZNATE: Endokrinolog upozorio – jedan tip građe je u većem riziku od VISOKOG PRITISKA

Autor Maja Gašić

Da li ako imate debele noge je vaše telo u većem riziku za zdravlje ili, naprotiv, manjem?

Izvor: Shutterstock/Motortion Films

Visok pritisak zavisi od nekoiko faktora - prvesahodno ishrane i stanja krvnih sudova, a sada su naučnici u Americi otkrili i da jedna fizička karakteristika može da ukaže na rizik od hipertenzije. Zapravo, istraživanje je pokazalo da su osobe koje imaju jake, deblje noge, u mnogo manjem riziku da obole od hipertenzije.

"To je zbog različitih tipova ljudske figure, a od kojih zavisi sklonost ka hipertenziji, aterosklerozi i dijabetesu  tipa 2", objašnjava Mihail Bogomolov, endokrinolog i predsednik Ruskog udruženja za dijabetes.

"Kod osoba koje imaju kruškoliku građu rizik od bolesti je niži. Kod njih se masti talože na kukovima, zadnjici i nogama. Ova građa je tipična za žene, kod muškaraca je nešto ređa. U ovom slučaju glavnu zaštitu pružaju estrogeni (ženski polni hormoni), a koji su u određenoj količini prisutni i kod muškaraca.

Međutim, ako osoba ima građu 'jabuke', taloženje masti se odvija na stomaku i u trbušnoj duplji, što remeti metaboličke procese i doprinosi razvoju gorenavedenih bolesti. Treba napomeniti i da sama činjenica da osoba ima deblje, jače noge nije garant da ćete izbeći probleme sa hipertenzijom. Važno je da ne bude gojazna, da bude fizički aktivna i da se zdravo hrani", ističe endokrinolog.

MONDO