Dnevni presek

VELIKI SKOK KORONA BROJKI: Preko 7.000 novozaraženo, preminulo 60

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U proteklih 24 sata, broj novozaraženih je 7.111, a nažalost preminulo je još 60. Na respiratorima se nalaze 282 pacijenta.

Od poslednjeg preseka testirano je 24.653. Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 6.781 pacijent.

Dan ranije, registrovano je 5.896 novozaraženih koronom od 19.952 testirana, a nažalost, još 63 osobe su preminule. Na respiratorima je bilo 290 pacijenata, a na bolničkom lečenju se nalazilo 6.760 pacijenata.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Korona ili prehlada kod dece?

Imajući u vidu koliko svakodnevno imamo novozaraženih, mnogi se pitaju postoji li bilo kakav drugi virus osim korone i da li su "nestale" prehlade. Odgovor epidemiologa prof. dr Vladimira Petrovića, direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine i člana kriznog štaba u intervjuu za Kurir iznenadio je mnoge.

"U septembru, s polaskom u školu, uvek nastupa epidemija akutnih respiratornih infekcija kod dece. Tako je bilo i ove godine. Tokom septembra i oktobra na devetoro dece koja su se javila lekaru u Novom Sadu, a sve smo testirali, samo jedno je imalo kovid, a osmoro nešto drugo - respiratorni sinicijalni virus, a kružili su i rinovirusi i adenovirusi, što su virusi prehlade.

* Neželjena dejstva vakcine

Stručnjaci ističu da je vakcinacija jedini način da se zaštitimo od korone i zaustavimo pandemiju. Čak i nakon što je širom sveta dat ogroman broj doza vakcina, i dalje ima onih koji sumnjaju u efikasnost cepiva ili se plaše neželjenih efekata imunizacije. Međutim, da zaista nema razloga za brigu od neželjenih reakcija pokazuju i zvanični podaci koji su prikupljeni na osnovu dosadašnje imunizacije u našoj zemlji.

Jadranka Mirković iz ALIMS-a je otkrila kakve neželjene reakcije su prijavljene.

"Najčešće prijavljivane neželjene reakcije su one koje spadaju u očekivane, koje se javljaju na samom mestu primene, znači lokalno, kao što su bol, crvenilo, otok, zatim one koje su takođe očekivane, a to su malaksalost, povišena temperatura, glavobolja. Ono što je jako bitno je da više od 70 odsto tih reakcija spontano prolaze, sa ili bez primenjene terapije, tj. analgetika ili antipiretika".

* Beba od 6 meseci skinuta sa respiratora

Dobre vesti stižu iz Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić"! Beba stara šest meseci koja je bila na respiratoru dve nedelje, danas je skinuta sa aparata, potvrdio je prof. dr Predrag Minić, pulmolog. Dečak je skinut sa mehaničke ventilacija i za sada je samo na dodatnom kiseoniku koji dobija preko kanila.

MONDO

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.