Zdravlje

VAKCINA PROTIV HPV SPREČAVA RAK GRLIĆA MATERICE: Smanjuje rizik za 90%, a evo u kojim godinama je najbolje da se primi

Autor Maja Gašić

Vakcina protiv HPV virusa sprečava rak grlića materice, otkilo je najnovije istraživanje.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vakcina protiv humanog papiloma virusa, ili HPV-a, smanjuje broj slučajeva raka grlića materice za skoro 90 odsto, pokazuju prvi podaci iz britanske studije. Britanski istraživački tim opisao je prve nalaze kao istorijske i naveo da pokazuju da ova vakcina spasava živote.

Skoro svi karcinomi grlića materice su uzrokovani virusima, a sada se pojavila nada da bi vakcinacija mogla gotovo da eliminiše bolest. Rezultati nagoveštavaju da će vakcinisane žene ređe biti podvrnute testiranju brisom grlića materice.

U poslednjoj deceniji, devojčice školskog uzrasta širom Velike Britanije su vakcinisane sa 12 ili 13 godina. Od 2019. godine, vakcina se nudi i dečacima.

Studija, objavljena u medicinskom časopisu Lanset, analizira podatke otkako je vakcina uvedena za devojčice u Engleskoj 2008. Sada su one devojke u 20-im godinama. Studija je pokazala smanjenje broja predkanceroznih izraslina i 87 odsto manje slučajeva raka grlića materice.

"Uticaj je ogroman", rekao je profesor Piter Sasijeni, jedan od istraživača na Kraljevskom koledžu u Londonu. U studiji se procenjuje da je HPV program sprečio oko 450 karcinoma i 17.200 predkancerogenih izraslina. Profesor Sasijeni kaže da je to "samo vrh ledenog brega" jer su vakcinisani još mladi da bi oboleli od raka, tako da će broj vremenom samo rasti.

Šta je HP virus?

HPV infekcija je polno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus (HPV), a pod kojim se podrazumeva grupa od preko 100 tipova virusa iz grupe papilomavirusa koji mogu da inficiraju ljude. HPV se deli na one serotipove sa izraženim onkogenim potencijalom i na manje onkogene. To znači da se karcinom grlića materice razvija isključivo pod uticajem HPV-a, ali prisustvo ovog virusa ne mora usloviti pojavu karcinoma. HPV nema nikakve simptome i najveći broj zaraženih nisu svesni infekcije i prenose je dalje.

Od HPV infekcije može da oboli svako koje polno aktivan, jednako i muškarci i žene. Najteže bolesti koje se razvijaju usled prisustva HP virusa su rak grlića materice, anusa, penisa i glasnih žica, polne bradavice i sl.Poražavajući su podaci da je, ne samo u Srbiji, već svuda u svetu, ovaj virus najzastupljeniji kod mladih, čak 80-90 posto. Zbog toga je rak grlića materice u porastu.

Kakva je situacija u Srbiji?

Od raka grlića materice u svetu godišnje oboli preko 250 miliona žena. Prema poslednjim informacijama u Srbiji se sa ovim malignitetom svake godine suočava 1.500 žena, a umre nešto više od 500. Govorimo o jedinom obliku kancera za koji postoji vakcina koja u više od 90 odsto slučajeva sprečava bolest. Reč je o vakcini protiv humanog papiloma virusa, glavnog uzročnika ovog teškog oboljenja.

Predstavnici UGOS-a (Udruženje za ginekološku onkologiju Srbije) naveli su i da je jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje na duge staze, iskorenjivanje ovog virusa – vakcina protiv HPV-a kao i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlica materice kao mera sekundarne prevencije.

"Vakcina protiv HPV-a se u svetu koristi već skoro 12 godina i tokom praćenja vakcinacije u zemljama koje su počele proces imunizacije, uočena je visoka bezbednost i efikasnost vakcine, pa je Svetska zdravstvena organizacija kategorisala vakcinu kao ekstremno bezbednu", piše u saopštenju.

Trenutno, ženama se preporučuje bris grlića materice na svakih tri do pet godina.

Profesor Sasijeni kaže da sada "definitivno" treba razmisliti o brisevima posle najnovijih saznanja.

"Nadam se da ćemo uspostaviti novi program skrininga, dva do tri puta u životu i nastaviti skrining žena koje nisu vakcinisane".

Koje je najbolje vreme za imunizaciju?

Imunizacija HPV vakcinom se najviše preporučuje devojčicicama i dečacima u uzrastu od 9. do 14. godine. Starosna granica je nekada bila do 26, ali u poslednje dve godine je otkriveno da je efikasna i kod starijih osoba, te je granica pomerena na 45. Ipak, veoma je važno početi imunizaciju pre nego što osoba stupi u polne odnose.

"Preporuka svih relevantnih zdravstvenih organizacije jeste da se počne s imunizacijom između 11 i 12 godine, pre stupanja u seksualne odnose, jer kasnije vakcina nije toliko efikasna", objasnila je na prošlogodišnjoj tribini povodom imunizacije od HPV virusa spec. imunologije i pedijatrije dr Nevenka Raketić.

Ohrabrujući prvi korak

Dr Vanesa Saliba, epidemiološkinja iz britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost, rekla je da su nalazi "izvanredni" i da su pokazali da vakcina "spašava živote, dramatično smanjujući stopu raka grlića materice među ženama".

Mišel Mičel, izvršna direktorka britanskog Istraživačkog tima za rak, rekla je:

"Istorijski je trenutak da vidimo prvu studiju koja pokazuje da HPV vakcina već sada štiti i da će nastaviti da štiti hiljade žena od raka grlića materice".

MONDO/BBC

Tagovi