Lekovi

AKO PIJETE ASPIRIN SVAKOG DANA, DOBRO PROČITAJTE! Uopšte NE RADI ono što mislite, doktor objasnio GREŠKU koju svi prave!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Vaskularni hirurg dr Dario Jocić o uzimanju aspirina i kardiopirina na svoju ruku!

Izvor: Pink/Screenshot/Shutterstock/fizkes

Vaskularni hirurg dr Dario Jocić pričao je u Novom jutru o trombozi i povišenom D dimeru, a pomenuo je i lek koji Srbi gutaju kao bombonu!

Sigurno ste čuli da neko uzima aspirin ili kardiopirin na svoju ruku, da je čuo da pomaže komšiji pa uzima i sam, da pre toga nije konsultovao lekara i da jednostavno ima kutiju ovih lekova kod kuće i uzima ih svakodnevno - to je opasna greška!

Ljudi ponekad čuju od okoline da bi trebalo "preventivno" da piju jedan od ova dva leka da bi sprečili zgrušavanje krvi, ali je vaskularni hirurg objasnio gde greše.

"Nema preventive u tom smislu, posebno kod tih lekova. Oni utiču na zgrušavanje, ali po drugom mehanizmu. Na jedan način nastaje venska tromboza, koju je nemoguće prevenirati lekom, a na drugi arterijske i koronarne bolesti, suženja arterija... Ovi lekovi nemaju veze sa trombozom, već sa prevencijom šloga i infarkta koji nastaju na drugi način", rekao je doktor.

"Ako postoji indikacija, treba piti aspirin, ali ako ne postoji, ne uzimajte ga na svoju ruku! Nije 'aspirinčić', kako ga mnogi zovu, lek koji će vam umiriti psihu. Niti je potpuno bezopasan, on ima i svoje neželjene efekte i ne treba ga zloupotrebljavati", rekao je hirurg.

Pročitajte i šta će se desiti ako svakog dana uzimate "brufen"!

(MONDO)

Tagovi