Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: Opet skače broj zaraženih, 67 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Alexandros Michailidis/ShutterStock.com

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 4.348 novozaraženih od 16.799 testiranih, a nažalost, još 67 osoba je preminulo

Na respiratorima se trenutno nalazi 270 pacijenata. Na bolničkom lečenju je 6.661 zaraženi. 

Od početka epidemije u našoj zemlji su registrovana ukupno 1.187.343 slučala obolevanja od korone, a 10.472 osobe su preminule. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Delta plus soj sigurno stiže uskoro u Srbiju

Delta plus soj korona virusa do sada je potvrđen u više od 40 zemalja. Približio se našoj zemlji, pre nekoliko dana je stigao i u Hrvatsku. Iako virus ne zna za granice, delta plus soj koronavirusa još nije registrovan u našoj zemlji.

Profesorka Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu rekla je za RTS da analiza 30 uzoraka iz poslednje dve nedelje nije dokazala prisustvo delta plus soja, već je potvrdila potpunu dominaciju delta soja. Imamo veliki broj inficiranih i možemo očekivati da će se ovaj soj u skorije vreme registrovati kod nas, rekla je prof. Knežević.

* Kada će pasti broj zaraženih u našoj zemlji

Broj novozaraženih na dnevnom nivou mogao bi da padne na 3.000 krajem decembra, a ispod 1.000 možda u februaru, smatraju srpski stručnjaci, ali napominju da to zavisi od našeg ponašanja i odgovornosti.

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik generalnog direktora UKC Niš smatra da "prirodni tok epidemije ide ka maksimumu i da treba očekivati da će brojke padati. Ali neko realno smirivanje situacije treba očekivati tek u rano proleće".

Da ćemo brojke prepoloviti negde krajem godine mišljenja je i epidemiolog dr Radmilo Petrović koji pak kaže da bi veći efekat dale oštrije mere, odnosno da kovid propusnice važe tokom 24 časa.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi