Dnevni presek

NOVI SKOK KORONA BROJKI U SRBIJI: Više od 5.000 zaraženih, 62 osobe preminule!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 5.103 novozaražena od 20.428 testiranih, a nažalost, još 62 osobe su preminule.

Na respiratorima se trenutno nalazi 277 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 6.657 zaraženih. 

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano 1.192.476 slučajeva obolevanja od kovida-19, dok je virus odneo 10.534 života.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Smanjenje broja zaraženih nije realno

Srbija poslednjih dana beleži pad brojki na dnevnom nivou, a prof. dr Branislav Tiodorović kaže da to ipak ne pokazuje realno stanje

"Nisu brojke u opadanju. Ovo je samo privid, imamo brojke manje u odnosu na manji broj testiranih. Mi smo stalno na 30 do 35 odsto pozitivnih od ukupnog broja testiranih. Nema opadanja. Drugo, imamo mnogo onih koji su zaraženi a koji se nisu testirali, imaju blagu sliku, da i ne znaju da su pozitivni. Tu imamo posebno mlade ljude, kad sve to uzmemo u obzir, pa nema govora o opadanju".

* Sve teže kliničke slike korone kod dece

Na intenzivnoj nezi Instituta za majku i dete leči se petoro dece koja su obolela od kovida i ona su najteži bolesnici rekao je zamenik direktora te ustanove prof. dr Vladislav Vukomanović.

"Od toga je sada troje na respiratoru, kod dva deteta se primenjuju neki oblici kiseonične terapije i neinvazivne ventilacije. Veoma teški bolesnici i slika koju steknete kada uđete u taj deo je veoma, veoma sumorna i teška", kazao je profesor Vukomanović i naveo da brine nova neizvesnost zbog nove mutacije i šta će ona da donese.

Dodao je da pre nekoliko meseci kod dece nije bilo kliničke slike koja se očitovala teškim upalama pluća koja je bila zabeležena kod odraslih.

"Sada se to u neku ruku promenilo, mada u poslednjih nekoliko nedelja dolaze ponovo deca sa multisistemskim inflamatornim sindromom, najtežom manifestacijom, koja zahvata većinu organa, pre svega srce, mozak, bubrege, jetru", objasnio je profesor Vukomanović.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi