Zdravlje

DOKTORKA OBJASNILA DILEMU KOD MERENJA ANTITELA: Koja je referentna vrednost i zašto nije ISTA u svim laboratorijama

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Merenje antitela u privatnim laboratorijama može da zbuni ljude, jer ne znaju koja je referentna vrednost.

Izvor: YouTube/AACC

I danas ispred Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) građani čekaju da bi proverili nivo antitela. Mnogo više analiza se radi ovih dana zbog digitalnih zelenih sertifikata zato što se priznaju samo rezultati iz referentnih državnih laboratorija. U njima testiranje košta 1.800 dinara.

Međutim, te analize i dalje se rade i u privatnim laboratorijama, negde su cene niže u odnosu na državne laboratorije, a negde više. Različiti proizvođači testova imaju različite referentne vrednosti, pa ljudi koji pokušavaju da dobiju kovid propusnicu nisu sigurni gde da odu dok pokušavaju da prođu jeftinije, navodi RTS.

"Naravno da bi bilo bolje da su testovi harmonizovani, ali da bi testovi bili harmonizovani, odnosno imali ujednačene referentne vrednosti potrebno je da postoji zlatni standard koji je definisan za kovid testiranje. Standard je i napravljen, ali još nije dostupan svim proizvođačima testova, tako da se očekuje harmonizacija, u perspektivi", kaže Marija Gnjatović, stručni saradnik u INEP-u.

U INEP-u je donja granica 20 jedinica, a gornja vrednost se, kažu stručnjaci, ne postavlja. Okvirna je 150.

"Ali, kada tražimo rezultate važno je da znamo te gornje granice, jer često dođe do problema u razumevanju dobijenih rezultata u različitim laboratorijama. Kod nas je recimo donja granica 20 jedinica, neko ko ima 80 jedinica ima visoke vrednosti, ali u nekoj laboratoriji je minimum 50, a neko ima 80, a vrednosti idu do nekoliko desetina hiljada", navodi Gnjatovićeva.

Tako je dodaju u INEP-u i za druge imunološke bolesti, odnosno, i kod njih se serološki odgovor dobija primenom elisa testova koji imaju različite referentne vrednosti i ne postoje standardi.

Međutim, merenja antitela na kovid 19 izazvala su pometnju zbog velikog interesovanja, pa je zato još važnije da rezultate tumači samo stručna osoba.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)