Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: Ponovo manje od 4.000 zaraženih, skočio broj preminulih!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 3.822 novozaražena korona virusom od 16.294 testirana, a nažalost, još 67 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 276 pacijenata, a 6.571 zaraženi je na bolničkom lečenju. 

Od početka epidemije u našoj zemlji su registrovana ukupno 1.204.902 slučaja obolevanja od virusa korona, a 10.722 osobe su preminule. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Srpski naučnik pravi raketnu vakcinu protiv korone

Vladimir Cmiljanović, srpski naučnik iz Švajcarske, za kompaniju u kojoj je zaposlen radi na razvoju raketne vakcine protiv korone.

"Raketna je u stvari simbolično nazvana tako, da raketno aktiviramo imunski sistem, bolje nego vakcine prve generacije. To radimo tako što smo oslabili sars-kov-2 virus na način da smo izbacili proteine kojima se virus razmnožava. Druga vrsta vakcine je, na tome isto radimo, gde smo tako onesposobili korona virus da se u oslabljenom obliku polako razmnožava i cilj je u stvari da se aktivira kompletan imunski sistem na sve proteine korona virusa. Tako onda imamo širi spektar antitela, ne samo spajk antitela i što je najvažnije, želimo da imamo aktivaciju T-ćelija ubica. Svaki organizam ima te T-ćelije i kada se one aktiviraju, onda mogu brzo da prepoznaju virus i ta odbrana traje više godina, to je glavni cilj".

* Za sada bez kovid propusnica 24/7

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon rekao je danas da za sada neće biti uvođenja kovid propusnica 24/7 jer trenutno nemamo dobar kontrolni sistem.

Najnovije brojke pokazuju da nove mere očigledno daju rezultate, ali prema Konovim rečima problem je što nisu još letos uvedene.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi