Dnevni presek

KORONA BROJKE U SRBIJI U PADU! Manje umrlih i pacijenata na respiratorima, novih slučajeva ispod 3.500!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnovije informacije o koroni, presek stanja za 13. novembar!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Korona virus je u poslednjih 24 sata potvrđen kod još 3.484 ljudi, preminulo ih je još 59, dok je broj pacijenata na respiratorima 274.

Dan ranije, imali smo 3.822 nova slučaja, 67 preminulih i 276 pacijenata na respiratorima. Ovo su teme dana vezane za koronu!

Gde grešimo kada merimo antitela?

Dr Marija Gnjatović sa Instituta za primenu nuklearne energije objasnila je zbog čega su rezultati testa na antitela drugačiji od laboratorije do laboratorije, odnosno kako se tumači referentna vrednost. Pročitajte i da li više štite antitela od vakcine ili preležanog kovida!

Korona "odnela" ceo grad

Od početka pandemije preminulo je više od 10.000 ljudi u Srbiji, a dnevne brojke otkrivaju da za 24 sata zbog korona virusa izgubimo ceo jedan autobus pun svojih sugrađana. 

Pojačana kontrola kovid propusnica

U petak uveče kontrolisano je 800 objekata u Beogradu, evo koliko je kazni napisano!

Srpska raketna vakcina - sve što vas zanima

Vladimir Cmiljanović, srpski naučnik iz Švajcarske, dobio je nagradu "Nikola Tesla" za posebne zasluge u nauci. Njegova kompanija trenutno radi na razvoju vakcine druge generacije protiv korona virusa, koja nosi naziv raketna vakcina, a sve o tome je objasnio u emisiji Uranak na K1.

"Raketna je u stvari simbolično nazvana tako, da raketno aktiviramo imunski sistem, bolje nego vakcine prve generacije. To radimo tako što smo oslabili sars-kov-2 virus na način da smo izbacili proteine kojima se virus razmnožava. Druga vrsta vakcine je, na tome isto radimo, gde smo tako onesposobili korona virus da se u oslabljenom obliku polako razmnožava i cilj je u stvari da se aktivira kompletan imunski sistem na sve proteine korona virusa. Tako onda imamo širi spektar antitela, ne samo spajk antitela i što je najvažnije, želimo da imamo aktivaciju T-ćelija ubica. Svaki organizam ima te T-ćelije i kada se one aktiviraju, onda mogu brzo da prepoznaju virus i ta odbrana traje više godina, to je glavni cilj".

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi