Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: 3.600 zaraženih za 24 sata, preminulo još 56 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 3.600 novozaraženih, od 18.016 testiranih a nažalost, još 56 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalaze 254 pacijenta. 

U našoj zemlji su od početka godine registrovana ukupno 1.222.023 slučaja obolevanja od korone, a 11.007 osoba je izgubilo život. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Pojavio se novi soj korone

Pojavio se novi soj korona virusa u Francuskoj, koji sadrži promene koje stručnjacima nagoveštavaju da bi mogao da postane zabrinjavajući baš kao i delta i druge poznatije varijante kovida. Naučnici pažljivo prate novu mutaciju, koja bi ako ne bude "ugušena" mogla za tri meseca da stigne i u našu zemlju.

Najnoviji soj korona virusa nazvan je B.1.640 i ima izražene promene u proteinu šiljaka. Prema prvim nalazima, nedostaje mu deo proteina šiljaka koji virus obično koristi za ulazak u ljudske ćelije i širenje infekcije kroz telo. Novi soj se razlikuje se od prethodnih, te je stručnjacima trebalo vremena da ga otkriju. Još uvek je nejasno da li je ovaj soj više ili manje zarazan od ranijih varijanti.

* Vakcine ne povećavaju rizik od smrti

Nema povećanog rizika od smrti od uzroka koji nisu povezani sa kovidom-19 među onima koji su vakcinisani protiv te bolesti u poređenju sa nevakcinisanim, prema velikoj studiji Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sprovedenoj na 11 miliona ljudi.

Štaviše, studija je otkrila da su vakcinisani imali niže stope mortaliteta od različitih bolesti koje čak nisu povezane sa kovidom od nevakcinisanih pojedinaca, nakon prilagođavanja starosti, pola, rase, etničke pripadnosti i drugih demografskih karakteristika i mesta gde je studija sprovedena.

* Korona brojke će opet skočiti

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da je epidemiološka situacija sa korona virusom nešto povoljnija i da su tome doprinele kovid propsnice i školski raspust. Dr Kon je rekao da je "nešto popustila ta teška situacija" i da se sada, kako je naveo, "malo lakše diše".

Ali, kako je upozorio, uz nastavak škole, očekuje se i niz epidemiološki nepovoljnih događaja, poput "Crnog petka", slava, dolaska ljudi iz inostranstva, što bi moglo da dovede do novog povećanja brojki.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi