Dnevni presek

NOVE KORONA BROJKE: Manje novozaraženih i umrlih nego juče

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema poslednjim informacijama, korona virus je registrovan kod još 3.219 ljudi. Nažalost, preminulo ih je još 55, dok je broj pacijenata na respiratorima 259.

Dan ranije, imali smo 3.600 novih slučajeva, 56 smrtnih ishoda i 254 osobe na respiratorima.

Ovo su teme dana vezane za korona virus!

* KORONA IZAZIVA ŠLOG KOD 5% PACIJENATA

Prema rečima neurologa dr Aleksandra Ristića, oko pet odsto pacijenata koji se bolnički leče od korone imaće vaskularnu epizodu kao što je moždani udar ili tromboza.

Pročitajte i koji simptomi najavljuju moždani udar!

* KON: VOLELI BISMO DA NEMA PROSLAVE NOVE GODINE

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon govorio je u Jutarnjem programu o predstojećim proslavama i sezoni praznika.

"Mi smo svakako još uvek u vanrednoj situaciji, iako je ona nešto povoljnija u odnosu na onu katastrofalnu kakva je bila. Mi se nalazimo na kontinentu gde je cirkulacija virusa maksimalna. To su činjenične stvari i zabrinjavajuće, isto kao što postoji pojava delta plus soja sa većom mogućnošću transmisije", upozorava Kon i dodaje da delta plus soj pokazuje dominaciju u celom svetu.

Dr Predrag Kon
Izvor: Printscreen/K1 Televizija

* OLAKŠANJA NEMA!

Anesteziolog dr Radmilo Janković iz KC Niš rekao je da nema mesta olakšanju i očekivanju mnogo nižih brojki kada je korona virus u pitanju.

Naveo je da smo prošle godine imali nakon Nove godine jedno olakšanje i da je treći pik imao izgled dvogrbe kamile, kao i da smo još jedan udar imali krajem februara i onda je mart zaista bio dramatičan.

"Mislim da je realno očekivati da ćemo i tokom ove zime imati takvu situaciju. Ne verujem da će brojevi pasti do te mere da će opuštanje biti moguće, ja naprotiv mislim da bi možda neki mirniji period koji nam možda sledi, realno je očekivati naredne dve do tri nedelje, iskoristiti za neku bolju strategiju", poručuje Janković.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi