Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: Manje zaraženih nego juče, virus odneo još 59 života!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovan 2.081 novozaraženi od 9.840 testiranih, a nažalost, još 59 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 218 pacijenata. Na bolničkom lečenju je 5.891 zaraženi.

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano ukupno 1.233.057 slučajeva obolevanja od korone, a 11.225 osoba je preminulo. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Kada će pasti broj zaraženih kovidom

Epidemija u Srbiji bukti već duže vreme, a brojke, iako i dalje visoke, napokon su počele barem malo da se smanjuju.

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović smatra da ćemo u decembru imati oko 500 zaraženih

"Voleo bih da se ovaj trend nastavi, i ako se nastavi mi ćemo negde oko 20. decembra oko 500 zaraženih dnevno, što je u odnosu na 2.500 koje smo imali danas i juče fantastičan rezultat, ali opet kažem, to može i da se poremeti".

Direktor Doma zdravlja "Palilula" dr Aleksandar Stojanović ima nešto drugačije mišljenje. 

Na terenu je stanje drugačije nego što kaže matematika, uz dužno poštovanje profesoru, ali poznavajući nas u Srbiji, kako mi reagujemo, čim počne dobro, mi se opustimo, to nam se dešavalo prva tri puta. Uvek pandemija raste enormno brzo, a opada veoma sporo. Ja računam negde oko 12. decembra da budemo na oko 1.000 zaraženih dnevno", kaže on. 

* Antitela nakon vakcinacije

Mnogi se odlučuju da provere nivo antitela nakon vakcinacije protiv korone, ali dr Ljiljana Sofronić Milosavljević sa Odeljenja za imunologiju i parazitologiju INEP kaže da za tim nema potrebe jer čak i nemanje antitela ne znači da vakcinisana osoba nije zaštićena. 

"Da li imamo ili nemamo antitela, to je druga priča. Ako je neko vakcinisan i nema antitela, to zavisi od njegovog imunskog odgovora, to ne znači da on nije zaštićen. Kao što sam i ranije pominjala, B ćelije, B limfociti produkuju ta antitela, ali postoje druge ćelije, to su T limfociti koje su sposobne i najvažnija uloga u odbrani od virusnih infekcija je da ubijaju ćelije zaražene virusom. Tako da, ta odbrana postoji i apsolutno imamo dve ruke u toj odbrani, jedno je taj urođeni imunski odgovor koji se javi u prvom kontaktu s virusom za one koji nisu vakcinisani i koji našem organizmu da vremena da krene drugi, stečeni odgovor, koji je mnogo efikasniji u samoj odbrani. Ukoliko je neko vakcinisan, on će brže i lakše podnositi svaki naredni kontakt sa virusom", naglašava doktorka.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi