Dnevni presek

DANAS VIŠE NOVOZARAŽENIH U SRBIJI: Korona brojke rastu, 54 osobe umrle

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 3.033 nova slučaja zaraze od 17.851 testiranih, a nažalost, još 54 osobe su preminule.

Na respiratorima se trenutno nalazi 201 pacijent.

Prema poslednjem preseku, prethodnog dana je bio 2.771 novozaraženi, još 56 osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 213 pacijenata.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* 100 odsto efikasna vakcina za adolescente

Objavljeni su rezultati dugotrajnog ispitivanja na 2.228 mladih, koje sadrži statistike od sedam dana do više od četiri meseca nakon druge doze Fajzerove vakcine. Ovo istraživanje predstavljaće osnovu za planiranu dodatnu prijavu Upravi za hranu i lekove (FDA) za proširenje odobrenja vakcine za upotrebu kod adolescenata, saopštile su kompanije. Zaključak istraživanja je da se Fajzer vakcina pokazala 100 odsto efikasna kod adolescenata u borbi protiv korona virusa.

* Koliko dugo štiti buster vakcina od korone

Studija od 21. novembra sa Univerziteta Nortvestern nudi uvid u to kako izgleda odgovor antitela kod zdrave odrasle osobe nakon što je primila dopunsku vakcinu protiv kovida. Istraživači su analizirali više od 30 učesnika koji su u potpunosti vakcinisani pet do devet meseci pre dobijanja buster doze i otkrili su da su svi primaoci imali značajno povećanje nivoa antitela nakon dodatne injekcije Fajzera ili Moderne.

Prema studiji, nivoi antitela na koronu su se smanjili za oko 10 puta devet meseci nakon što su učesnici dobili obe doze vakcina Fajzer ili Moderna. Ali nakon treće doze, ovi nivoi su drastično skočili i uvećali se za čak 25 puta, što je pet puta više od "količine" koja je izmerena nakon druge doze. Na osnovu ovog podatka, istraživači su zaključili da zaštita nakon dopunske injekcije traje mnogo duže nego nakon obavljene kompletne imunizacije od dve vakcine.

* Preminuo tinejdžer iz Vranja od korone

Dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš potvrdio je da je dečak od 16 godina iz Vranja preminuo prošle nedelje u ovoj ustanovi od kovida i da je dete imalo visok indeks telesne mase, odnosno bilo i gojazno što je inače veliki faktor rizika u kovidu.

"Adolescent iz Vranja, koji je bio 2005. godište i imao visok indeks telesne mase, a sa teškom kliničkom slikom kovida primljen kod u UKC 24. oktobra, preminuo je 18. novembra. Primljen je na kovid odeljenje Klinike za dečije interne bolesti i od samog početka bio je na tzv. haj flouu, odnosno visokom protoku kiseonika", kaže dr Perišić.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO