Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: Manje zaraženih nego juče, preminulo još 50 ljudi!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovan 2.631 novozaraženi od 16.737 testiranih, a nažalost, još 50 osoba je preminulo. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 205 pacijenata. Na bolničkom lečenju je 5.116 zaraženih. 

Od početka epidemije u našoj zemlji su registrovana 1.241.492 slučaja obolevanja od korone, a 11.385 osoba je preminulo. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Lek protiv korone stiže u Srbiju u decembru

U Srbiju u decembru stiže novi lek za koronu - molnupiravir, te je direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić pojasnila kojim pacijentima je namenjen, koliko je efikasan, kako se primenjuje. 

Kako je napomenula Radojević Škodrić, nijedan lek ne može da zameni vakcinu.

"Molnupiravir u našu zemlju stiže u decembru i njegovo davanje pacijentima trebalo bi da rastereti bolničke kapacitete i smanji broj umrlih od kovida", kazala je direktorka RFZO.

Kako je naglasila, ovaj lek je namenjen pacijentima koji imaju pridružene bolesti jer su oni u povišenom raziku od razvijanja teške kliničke slike i to su prevashodno osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, gojaznosti, ali i onkološki pacijenti. Lek se ne daje trudnicama, dojiljama i mlađima od 18 godina.

* Novi simptomi korone

Naučnici upozoravaju na neke nove i neobične simptome korone, koje nikad ne biste povezali sa ovim virusom.

Više od deset odsto ljudi koji obole od kovida razviju neku vrstu simptoma koji se tiču očiju ili ušiju, pokazala je nova studija koju je objavio američki Nacionalni centar za biotehnološke informacije. Ovi simptomi mogu da potraju duži vremenski period, upozoravaju naučnici.

U meta-analizi objavljenoj ove godine, molekularni biolog sa Tehnološkog insituta u Masačusetsu, Li Gerke i njene kolege su utvrdile da se vrtoglavica ili vertigo javljaju kod 12 odsto kovid pacijenata, a zvonjenje u ušima ili tinitus kod 4,5 odsto pacijenata i gubitak sluha kod tri odsto.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi