Zdravlje

OMIKRON SOJ JOŠ UVEK NIJE STIGAO U SRBIJU, ALI SVI ZABORAVLJAJU 1 STVAR! Virusolog iz Kriznog štaba o MUTACIJAMA virusa

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Novi soj korona virusa, omikron, još uvek nije stigao u Srbiju. Profesorka Tanja Jovanović podseća da zvanično nemamo ni delta soj, i objašnjava šta znače mutacije na najnovijoj varijaciji korone.

Izvor: Youtube/CBS Evening News

Profesorka Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekla je da u Srbiji nije potvrđen omikron soj, kao i to da nije potvrđeno ni prisustvo delta plus varijante koronavirusa.

"Ali, kao što znamo, virusi ne poznaju granice, tako da očekujemo i izvesno je ukoliko se virus bude brzo širio i dolazio do okolnih zemalja, da će doći i u našu zemlju", rekla je profesorka Jovanović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

"Beta varijanta virusa je bila krajem decembra i početkom januara, uplašila je veliki broj naučnika i istraživača upravo zbog toga što je imala mutaciju koja izbegava imunološki odgovor. Beta varijanta virusa se proširila u nekih 20 zemalja sveta, ali ni u jednoj zemlji nije postala dominantna varijanta. Nadajmo se da će tako biti i sa ovom novom varijantom, koja ima mnogo veći broj mutacija", kazala je Jovanovićeva.

Rekordni broj mutacija novog soja zabrinjava, a naučnici još uvek ne znaju da li je zarazniji i kakvu kliničku sliku izaziva omikron.

"Ono što je posebno važno odnosi se na to da li su nam dovoljno pouzdani dijagnostički testovi, da li moramo da menjamo terapijske protokole i da li će nova varijanta virusa izbegavati imunološki odgovor stečen ili prirodnom infekcijom ili vakcinacijom", navela je Tanja Jovanović i objasnila kakve su tačno promene na aminokiselinama omikron soja.

"Kod delta varijante virusa došlo je do samo dve promene, a u omikronu se nalazi deset promena aminokiselina. Proteini se sastoje iz aminokiselina, S-protein ima nekih 1.250 aminokiselina. Došlo je do promene deset aminokiselina u onom regionu koji omogućava virusu da se uspešno veže za ćeliju i da uspešno uđe u ćeliju", rekla je profesorka.

Objasnila je da virus pravi mutacije kako bi efikasnije ušao u ćeliju, da bi povećao afinitet za naše ćelije, pošto je sama želja virusa da nas inficira i da opstane u organizmu.

"Videćemo da li su ove mutacije dovoljno efikasne i da li će ovaj virus brže da se širi, da li će imati bolji fitnes, odnosno da li će imati veću stopu replikacije nego ova prethodna delta varijanta virusa", istakla je Jovanovićeva.

Dodala je da treba biti obazriv i da treba sačekati prve rezultate za koje se očekuje da potvrde informacije Svetske zdravstvene organizacije koja je navela da ne bude problema sa vakcinalnim i prirodno stečenim imunitetom. Istakla je da je varijanta došla iz Južne Afrike gde je niska stopa vakcinacije - oko 20 odsto stanovništva, što, kako je navela, znači da ima dovoljno osetljivih ljudi gde će virus dalje uspešno da se razmnožava i da mutira i podsetila da su u Japanu naučnici utvrdili postojanje mutacije koja je dovela do nemogućnosti replikacije virusa.

"Mutacija je dovela do promene jednog enzima koji je odgovoran za razmnožavanje virusa. Svi su očekivali da će virus da nastavi da se u tom pravcu razvija i da pravi neke letalne mutacije i da vidimo do kraj pandemije. Međutim, u istoj nedelji nam je došla i ova vest o velikom broju mutacija kod nove varijante virusa, tako da treba biti obazriv, posebno što je očigledno došlo do velikog broja mutacija kod osoba koje su imunokompromitovane", kazala je Jovanovićeva.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/RTS)

Tagovi