Zdravlje

NOVI SOJ OMIKRON JE MOGAO DA NASTANE U TELU OSOBE ZARAŽENE HIV-om: Nemački naučnik otkrio i šta ZABRINJAVA

Autor Maja Gašić

Nemački naučnik ukazao je na moguću vezu novog soja korone i HIV-a.

Izvor: youtube/screenshot/Global News

"Iznenađujuće veliki broj mutacija otkriven na proteinskom 'šiljku' novog soja korona virusa, nazvanog omikron, mogao bi da ukaže na to da potiče od pacijenata s HIV-om ili nekim drugim oblikom imunodeficijencije", rekao je nemački imunolog i sekretar Nemačkog udruženja imunologa Karsten Vacl.

On smatra da je takva pretpostavka moguća i verovatna jer već postoje istraživanja drugih slučajeva koja to dokazuju.

Nove informacije o omikronu podelila je Anđelika Kece, predsednica Udruženja lekara Južnoafričke republike koja je otkrila koji su to simptomi primećeni kod nove mutacije, kao i ko je za sada u grupi ugroženijih. Po svemu sudeći omikron se brzo širi i izgleda da ima potencijal da pretekne deltu, a goruće pitanje je da li će postojeće vakcine protiv kovida zaštititi nas od nove varijante.

U poređenju s izvornim sojem korona virusa, koji se prvi put pojavio u kineskom Vuhanu, omikron ima neuobičajeno velik broj - za sada otkrivene 32 promene aminokiselina samo na proteinskom šiljku, zbog čega se toliko promenio da ga postojeća antitela teško prepoznaju, a samim tim ga teško prepoznaju i testovi.

Poznato je da se neke od mutacija povezuju s većim prenošenjemu, a to znači izbegavanjem postojećeg imuniteta koju je osoba stekla, ali Vacl smatra da još uvek nije jasno kakav će učinak imati ova konkretna kombinacija mutacija.

Veza sa HIV-om

HIV je virus humane imunodeficijencije, a naziv je dobio od skraćenice engleskog izraza "Human Immunodeficiency Virus". Izaziva uništavanje imunoog sistema i dovodi do pojave različitih bolesti.

Deficijencija imunog sistema je slabost i nesposobnost obrambenog sistema organizma da se bori protiv različitih bolesti. Vacl dodaje da se kod osoba s oslabljenim imuno sistemom virus može da se razmnožava nedeljama pri čemu može doći do izolovanih mutacija.

Prema mišljenju stručnjaka, korona varijanta omikron, koja nosi iznenađujući broj mutacija, mogla je da potiče od pacijenta sa HIV-om ili drugim oblikom imunodeficijencije. Ovo je je vrlo verovatno, jer su slični nalazi već objavljeni u drugim slučajevima, rekao je Karsten Vacl.

Prema Vaclu, virus može da se umnožava i nekoliko nedelja kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom. Mogu da se jave povremene mutacije koje virusu možda neće doneti nikakvu korist, ali koje mogu da nastave da se umnožavaju zbog nedostatka kontrole od strane imunog sistema.

Da li postojeća antitela prepoznaju omikron?

Mnogi pacijenti s HIV-om u Africi ne leče na odgovarajući način, zbog čega su njihovi imuno sistemi znatno oslabljeni.

"Da bi se sprečilo širenje varijanti koje su mutirale poput omikrona, trebalo bi identifikovati zaražene imunokompromitovane osobe i izolovati ih ih dok više ne budu zarazne. Jer, u slučaju da virus jako mutira u organizmu nekog čoveka, naučnike zabrinjava prenos mutiranog virusa na drugu osobu", rekao je nemački imunolog.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO

Tagovi