Dnevni presek

BLAGI SKOK KORONA BROJKI U SRBIJI: Više od 2.000 zaraženih, preminulo još 49 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata korona virus je registrovan kod 2.180 osoba, a nažalost, još 49 je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalaze 203 pacijenta.

Da podsetimo, juče su u našoj zemlji zabeležana još 1.674 slučaja zaraze koronom, 51 zaraženi je preminuo, a 209 ih je bilo na respiratorima. 

Od početka epidemije u našoj zemlji su zabeležena ukupno 1.252.573 slučaja obolevanja od kovida-19, a 11.637 je preminulo. 

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* Da li vakcine štite od novog soja

Ceo svet je zabrinut zbog pojave novog soja korone, koji ima čak 32 mutacije na spajk proteinu, a Svetska zdravstvena organizacija proglasila ga je zabrinjavajućim. Goruće pitanje sada je da li postojeće vakcine štite i od ovog soja nazvanog omikron. 

Nažalost, pošto je ovo nova varijanta sa veoma malim brojem slučajeva za proučavanje, još uvek je nemoguće sa sigurnošću odgovoriti na pitanje koliko efikasno omikron može da zaobiđe zaštitu od vakcina. Ipak, doktor Ašiš K. Dža, dekan Škole za javno zdravlje Univerziteta Braun, smatra da je "ekstremno malo verovatno" da će nova mutacija učiniti vakcine beskorisnim. 

* Zakazana nova sednica Kriznog štaba

Krizni štab za borbu protiv korona virusa zakazao je novu sednicu za sredu u 15 sati.

Na dnevnom redu hitnog zasedanja je novi soj korona virusa, omikron, odnosno kako se s njim boriti pošto je praktično pred Srbijom. Pored toga raspravljaće se i o skraćivanju školske godine, o ranijem početku raspusta.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi