Dnevni presek

OPET BLAGO POVEĆANJE KORONA BROJKI: Više od 2.200 zaraženih, još 54 osobe preminule!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 2.272 novozaražena od 16.858 testiranih, a nažalost, još 54 osobe su preminule. Na respiratorima se trenutno nalazi 199 pacijenata. 

Podsetimo, juče je u našoj zemlji zabeleženo 2.180 slučajeva obolevanja od korone, 49 osoba je preminulo, dok su na respiratorima bila 203 pacijenta. 

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano ukupno 1.254.845 slučajeva obolevanja od kovida-19, a 11.691 osoba je izgubila život. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Novi soj korone hara Evropom

Novi soj korona virusa nazvan omikron velikom brzinom se širi po zemljama. 

Nakon Austrije, Švajcarske i još nekoliko zemalja, novi soj korona virusa otkriven je danas i u Španiji i Švedskoj.

Kako prenose mediji, omikron je u Španiji otkriven kod putnika koji je zaražen došao iz Južne Afrike. On je testiran na novi virus u bolnici u Madridu, i trenutno se nadalazi u dobrom stanju, Soj je sekvenciran u madridskoj bolnici, a pacijent je bio u dobrom stanju.

* Vakcine najverovatnije štite i od omikrona

Iako novi soj korone ima dosta mutacija, naučnici smatraju da će antitela i T ćelije koje je organizam stvorio kao odgovor na prethodnu infekciju moći da nas zaštite i od nove pretnje.

"Na prvi pogled se čini da je šiljasti protein novog soja zastrašujuć i mislili smo da će doslovno uništiti sva antitela. Međutim, podaci koje dobijamo iz Južne Afrike bude nadu da vakcine ipak daju odgovor na virus koji ih napada, jer su uglavnom svi hospitalizovani nevakcinisani", rekla je profesorka imunologije u Londonu, Deni Altman.

* Novi soj mogao bi da okonča pandemiju

Dok mnogi pišu o "supermutantu" i "korona Frankenštajnu", naučnici u Južnoafričkoj Republici navode da nijedan od pacijenata kod kojih je do sada zabeležena infekcija nije morao u bolnicu. Uglavnom su u pitanju mlađi ljudi i simptomi omikron soja kod njih su glavobolja, umor i bolovi u mišićima.

Dok su nemački zvaničnici izjavili da bi, ako se ispostavi da je omikron najblaži soj do sada, to bio "rani poklon za Božić čitavoj planeti" jer bi to značilo da će "svesti" koronu na virus nalik gripu, Svetska zdravstvena organizacija ipak upozorava da bi nova varijacija virusa mogla da ima ozbiljne posledice. Stručnjaci procenjuju da će tek za dve nedelje sa sigurnošću moći da iznesu nove informacije o omikronu, njegovoj prenosivosti i težini kliničke slike koju izaziva.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi