Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: Više od 2.000 zaraženih, 53 osobe preminule!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 2.180 novozaraženih od 16.034 testirana, a nažalost, još 53 osobe su preminule. Na respiratorima se trenutno nalazi 191 pacijent.

Podsetimo, juče su u našoj zemlji zabeležena 2.272 slučaja obolevanja od kovida-19, 54 osobe su preminule, a 199 ih je bilo na respiratorima. 

U Srbiji je od početka epidemije registrovano ukupno 1.257.025 slučajeva zaraze koronom, dok su 11.744 osobe izgubile bitku sa virusom. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Mutacije novog soja možda oslabe virus

Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler ističe da još uvek nema nikakvih dokaza da je on opasniji od svih ostalih, te da ne treba paničiti. Štaviše, kaže da bi nove mutacije mogle da idu i u našu korist.

"Tačno je da ima toliko mutacija, ali te silne mutacije, to može da bude destabilizacija virusa. Imate sedmicu na Lotou, od 39 brojeva treba da izvučete sedam, ovde imate 9.881 aminokiselinu, a treba da izvučete 50 promena. Znate koja je verovatnoća da svih 50 bude u vašu korist? Nikakva! Koja je verovatnoća da svih 50 mutacija bude u korist virusa, protiv nas? Ja vam kažem da je pola-pola, a možda i više, možda je veća polovina u našu korist zato što mi imamo tu neke mutacije koje su nama poznate u alfa, beti, lambdi, ovim prethodnim sojevima, ali imaju neke potpuno nove, mi ne znamo sad kako će ta aminokiselina umesto te, mi to nismo videli. Ali ono što su oni videli, to su lakši klinički znaci, to su lakoća prenošenja, nema pneumonija, nema temperatura, vrlo retko, uglavnom znojenje i prolazi za dva-tri dana", rekao je dr Šekler.

* Fajzerova vakcina štiti i od teških formi omikrona

Osnivač kompanije "Bajontek", koja zajedno sa "Fajzerom" proizvodi jednu od vakcina protiv korone, dr Ugur Sahin, smatra da bi novi soj mogao da dovede do češćeg zaražavanje među vakcinisanima, ali da će ih svakako štititi od teže forme bolesti.

"Iako je moguće da nova varijanta uspeva da izbegne antitela koja nastaju kao reakcija na vakcinu, virus će najverovatnije ostati ranjiv na imune ćelije koje ga ubijaju kada uđe u telo", kaže dr Sahin.

* Omikron bio u Evropi pre nego što se čulo za njega

Nacionalni institut za javno zdravlje i zaštitu okoline Holandije saopštio je da su prva dva slučaja omikron soja potvrđena još nedelju dana pre nego što su avioni sa putnicima iz Južne Afrike stigli u tu zemlju.

"Omikron je potvrđen u dva uzorka uzeta 19. i 23. novembra, što je nedelju dana pre dolaska dva aviona iz Južnoafričke Republike. Jedna od zaraženih osoba najverovatnije je inficirana u Holandiji, a trenutno istražujemo tačno pod kojim okolnostima", navodi virusološkinja Šantal Rusken za holandsku nacionalnu televiziju.

(MONDO) 

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi