Zdravlje

OGLASILA SE DOKTORKA KOJA LEČI ZARAŽENE OMIKRONOM: "Još smo na početku, ali jedna stvar uliva nadu..."

Autor Nataša Petrović

Doktorka koja u Južnoj Africi leči zaražene omikron sojem korone ima ohrabrujuće vesti!

Izvor: Youtube/Screenshot/itvnetworks

Niko nije ostao imun na informaciju da je u Južnoj Africi otkriven novi soj korona virusa, koji ima najviše mutacija do sada. Dok svetski mediji pišu o mutantu i "Frankenštajn" virusu, dr Milanko Šekler nekoliko puta je istakao da ne treba paničiti jer još uvek nema dokaza da je ono opasniji od prethodnih varijanti.

U međuvremenu se oglasila i dr Anželik Kece, žena koja je prva prijavila pacijente sa "sumnjivim" i simptomima, nakon čega je utvrđeno da je reč o novom soju. Ona sada leči zaražene omikronom i ima ohrabrujuće vesti.

"Videla sam vakcinisane ljude i oni nisu bili teško bolesni. Još smo na početku što se tiče nove varijante, ali ovo što za sada vidimo nam uliva nadu", kaže ona.

Doktorka kaže da to što, barem za sada, vakcinisani protiv korone koji su oboleli od novog soja nemaju nikakvih komplikacija, može biti rani pokazatelj da vakcine deluju i na novu varijantu.

"Pacijenti koji su vakcinisani do sada nemaju nikakvih komplikacija", rekla je dr. Kece, predsednica Južnoafričke lekarske komore gostujući na CNN-u.

Naučnici širom sveta pokušavaju da utvrde da li postojeće vakcine štite i od novog soja, a za sada nema nikakvih dokaza da nije tako.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.