Dnevni presek

KORONA BROJKE U SRBIJI: Ponovo ispod 2.000  novozaraženih, danas manje umrlih

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona potvrđena kod 1.801, a nažalost, još 45 osoba je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 172. 

Prema poslednjem preseku, prethodnog dana je bilo 1.980, a nažalost još 48 osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 177.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Zaraženi omikronom imju lakšu kliničku sliku

Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izjavila je za Rojters da većina obolelih za sada nema tešku kliničku sliku, mada to ne znači je nemoguće da se to desi.

"Kada je reč o ozbiljnosti, videli smo izveštaje koji pokazuju da omikron izaziva blage do teških oblika bolesti. Postoje neke indikacije da su simptomi blagi kod mnogih pacijenata, ali opet, još smo u prvim danima. Pratimo situaciju, a istina je i da je povećan broj hospitalizovanih u Južnoj Africi, ali opet, to može biti i zbog same činjenice da je povećan i broj obolelih. Ako imate više obolelih, više će biti i hospitalizovanih", rekla je savetnica SZO dr Marija Van Kerkove.

* Otkrivena antitela koja štite od korone

Kineski naučnici tvrde da su izolovali antitelo koje može efikasno da neutrališe sve sojeve kovida19, a do ovog zaključka su došli zahvaljujući laboratorijskim eksperimentim koji su izvedeni na živim organizmima.

U studiji objavljenoj u utorak, kineski naučnici iz različitih institucija, uključujući Univerzitet Sun Jat-Sen u Guangdžou i Univerzitet Džeđiang u Hangdžou, naveli su da bi mogli da imaju lek za pandemiju kovida 19, prenosi RT.

Autori ove studije tvrde da je monoklonsko antitelo 35B5 pokazalo kako u in vitro (laboratorijski eksperiment ili eksperiment u epruveti) tako i in vivo (izvedeno na živom organizmu) studijama neutrališe divlji tip kovida 19 (bez mutacija), kao i varijante koje izazivaju zabrinutost. (VOCs). In vivo testovi su sprovedeni na humanizovanim miševima.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO