Ispovest

MISLILA SAM DA MI JE KĆERKA (6) SAMO TRAPAVA: Kada mi je lekar rekao DIJAGNOZU, odsekla sam se - operisali su je 10 sati

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Šestogodišnja devojčica koja je stalno padala, saplitala se i udarala u stvari zapravo je imala tumor na mozgu. Ovo je priča njene mame.

Izvor: Privatna arhiva

Svako dete prolazi kroz fazu nespretnosti, kada se roditelji "hvataju za glavu" od silnih padova i udaranja u predmete, dok se naši mališani i dalje upoznaju sa svojom okolinom i "finesama" kretanja kroz nju. Ali nespretnost kod deteta predškolskog uzrasta može biti znak ozbiljne bolesti, što pokazuje slučaj ove mame i njene kćerke.

Šestogodišnja Ivi Mej stalno se saplitala, udarala u stvari pored kojih prolazi, a situacija je vremenom postajala sve gora. Njena mama Kloi pripisala je to dečjoj trapavosti i nije se previše brinula. Ali Ivi Mej je sve više padala, naletala na predmete u svojoj okolini, gubila ravnotežu... Došlo je do toga da su mamu svakih nekoliko dana zvali da bi je pokupila iz predškolskog zbog povrede koju je zadobila.

"Stalno je bila u modricama, imala je ogrebotine, padala je i dobijala povrede. U novembru 2020. primetili smo da postaje sve gore, i zakazala sam pregled kod lekara", rekla je Kloi.

Kod doktora su otišle da bi, kaže Kloi, dobile "potvrdu" njene ideje, da mala Ivi Mej ima poremećaj nazvan dispraksija, koji kod dece izaziva probleme sa koordinacijom i nespretnost pokreta. Ali je doktor odmah primetio znak za uzbunu i poslao ih u bolnicu.

"Odmah su rekli da će joj zakazati magnetnu rezonancu. Čeka se mesecima, pregled je bio zakazan tek za maj 2021. godine. Nisam bila previše zabrinuta, i dalje sam mislila da je u pitanju dispraksija. A onda je stigla dijagnoza - tumor na mozgu", rekla je majka.

Detetu je utvrđen tumor na žlezdi koja se nalazi u samom centru mozga, najpre je samo praćen, i dobra vest je bila da je benigni. Ali nastavio je da raste. Pola godine kasnije, Ivi Mej je morala na desetočasovnu operaciju mozga. Njena majka ne želi ni da se priseća kako je izgledalo deset sati u čekaonici.

"Ivi Mej je pravi mali borac. Doktori nisu uspeli da otklone ceo tumor, ostalo je oko pet odsto. Ali je ona odmah posle operacije htela da se igra, zadržavala je medicinske sestre da zajedno slažu kocke. Izašli smo iz bolnice posle četiri dana", rekla je ona. Ivi Mej će do kraja života morati da ide na kontrole kako bi bilo utvrđeno da li tumor raste i da li joj je potrebno još hirurških intervencija.

(MONDO)