Dnevni presek

SVE MANJE NOVOZARAŽENIH: Ohrabrujuće brojke u poslednja 24h, pada broj umrlih i na respiratorima

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona potvrđena kod 1.613, a nažalost, još 39 osoba je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 164. 

Od prethodnog dana testirano je 12.526, a u bolnicama širom Srbije je smešteno 3.567 kovid pacijenata.

Prema poslednjem preseku, prethodnog dana je bilo 1.801, a nažalost, još 45 osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 172.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Neobičan simptom omikrona

Omikron soj širi se planetom, i dok stručnjaci kažu da će biti potrebno par nedelja da se utvrdi da li je opasniji od prethodnih, njegovi simptomi već izazivaju iznenađenje. Ne zna se da li je prenosiviji ili smrtonosniji, ali se zna da izaziva neobične tegobe.

Među njima je umor, odnosno osećaj iscrpljenosti. Ovu tegobu makar jednom nedeljno ima svako ko živi modernim načinom života, radi ili ima i porodicu. Pa, kako razlikovati iscrpljenost od korona virusa, od "obične" ili čak mamurluka?

* Kako korona utiče na DNK

Od pojave vakcina protiv korone, javile su se brojne teorije zavere o tome kako utiču na ljudsko telo. Najpopularnija je ona o tome kako mRNA cepiva (napravljena na bazi informacione RNK), a to su Fajzer i Moderna, menjaju DNK kod ljudi, da sadrže "čip" koji će "neke sile" iskoristiti za kontrolu ljudi, da izazivaju sterilitet, sadrže teške metale i otrove.

Epidemiolog dr Erik Figel-Ding objavio je na Tviteru snimak koji je izdala organizacija "Vaccine Makers Project", a koji je nazvao "najboljim videom godine". U ovom snimku je do detalja objašnjeno kako zapravo vakcina napada korona virus.

* Novi soj "napada" izlečene od korone?

Novi soj korone nazvan omikron je tri puta zarazniji od prethodnih varijanti virusa, uključujući i do sada naopasniju deltu, a posebno su ugroženi oni koju su već preležali kovid, pokazuju rezultati nove studije.

Istraživanje sprovedeno u Južnoj Africi sugeriše da omikron ima sposobnost da "zaobiđe" imunitet nastao od prethodne infekcije. Ove rezultate je objavio Južnoafrički centar za epidemiološko modeliranje i analizu (SACEMA) i Nacionalni institut za infektivne bolesti (NICD), prenosi "Bloomberg.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO