Zdravlje

OMIKRON JE MOŽDA VEĆ U SRBIJI, MOGUĆA SU 2 SCENARIJA: Srpski stručnjaci otkrili sve o novom soju - patogenost je manja!

Autor Nataša Petrović

Ceo svet brine zbog novog soja korona virusa, a evo šta o njemu kažu srpski stručnjaci!

Izvor: TV Prva/printscreen

Svet je zabrinut zbog pojave novog soja korona virusa, o kojem se mnogo toga još uvek ne zna. Dok se nagađa o tome da li je zarazniji, opasniji, smrtonosniji, naši stručnjaci smatraju da nema razloga za paniku, a izneli su i ohrabrujuće podatke.

"Juče je Južnoafrički savet za medicinska istraživanja izdao kratko saopštenje, to su njihova iskustva sa simptomima i bolesnicima obolelim od omikrona. U prvom izveštaju iz četiri bolnice kažu da u jednoj bolnici od 37 hospitalizovanih 31 nije trebala potpora kiseonika, u drugoj od 42 bolesnika 31 nije trebala potpora kiseonika, u trećoj od 80 bolesnika 65 nije imalo potrebu za kiseonikom. Da vas podsetim, kod nas, ko god je smešten, u 90 odsto slučajeva, možda i više su imali potrebu za kiseonikom. Od 42 samo devet ima pneumonije, a od tih devet samo je jedan vakcinisan.

Desilo se ono što sam pretpostavljao, ja sa sigurnošću mogu da kažem jer verujem kolegama na terenu u Južnoafričkoj Republici, da je došlo do pada patogenosti jer je očigledno da su hospitalizovani uglavnom nevakcinisani što govori o tome da i vakcine rade, verovatno u manjem stepenu, ali rade. Ono što je najvažnije je da i ti nevakcinisani, kada su hospitalizovani, imaju vrlo blage simptome, prosečno vreme zadržavanja bolesnika u bolnici je 2,8 dana. Prethodni talas je bio 8,5 dana prosečno kod njih", rekao je virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler gostujući u Jutarnjem programu TV Prva.

I imunolog prof. dr Dušan Popadić je saglasan da omikron nema nikakva specijalna svojstva.

"Ono što običnom čoveku treba da bude jasno to je da vakcinacija bilo kojom od dostupnih vakcina i pridržavanje preventivnih epidemioloških mera, to je nešto što štiti od svih sojeva, pa i omikrona. Ne zabrinjava mene pojava omikrona ili nekog novog soja koji će potencijalno da izazove zabrinutost, nego to što se još uvek ne ponašamo onako kako je već svima jasno da bi trebalo kako bismo sprečili širenje virusa. Vakcina definitivno štiti od omikron soja, većina hospitalizovanih nisu vakcinisani", poručio je on.

Vodeći epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon saglasan je sa kolegama da još uvek nema potrebe za preteranom panikom, a ističe i da postoje dva moguća scenarija kada je reč o novom soju.

"Treba naglasiti da su to samo podaci iz Južne Afrike, ti podaci su i te kako validni i upućuju na to da najverovatnije dobijamo varijantu koja će ipak davati daleko više tih supkliničkih i asimptomatskih slučajeva. Ali, to je samo naslućivanje i utisak jer ima i drugi utisak, a to je da se to proširilo na četrdesetak zemalja za relativno kratko vreme, to samo pokazuje koliko je svet globalno selo.

Imamo pred sobom novu varijantu i to nije ništa neobično i ona će vremenom ili zadominirati, veliki broj ljudi u svetu misli da će za tri meseca polovina da bude delta, polovina omikron, međutim, objektivno gledano se ništa novo nije desilo. Vakcina po svoj prilici deluje, ali treba još nedelja-dve da se vidi. Očekuje se dakle da vakcina deluje, glavni način borbe protiv ovoga je i dalje vakcinacija. Primećujem veliko potcenjivanje maski, a stižu sve ubedljiviji podaci koliko one štite".

Dr Kon rekao je i da je nemoguće da omikron zaobiđe našu zemlju.

"Nemoguće je da neće doći kod nas, možda je već i ovde čim je stigao u Hrvatsku, ali ga možda još nismo otkrili i pitanje je kad ćemo ga otkriti. Ono kad se može očekivati da dođe je da dođe sa našim građanima koji dolaze na raspust, za katolički Božić, tada ćemo ga uočiti", zaključio je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi