Zdravlje

MAJA JE IZGUBILA 10 GODINA, 14 LEKARA NIJE ZNALO ŠTA JOJ JE: Zamalo završila na psihijatriji a onda dobila ŠOK dijagnozu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pročitajte ispovest devojke koja danas ima 24 godine, a čitavu deceniju nisu uspeli da joj postave dijagnozu. Maja ima autizam, ali 14 doktora to nije prepoznalo.

Izvor: Shutterstock/Retoncy

"Bilo je potrebno deset godina, 14 doktora, 17 različitih lekova i devet pogrešnih dijagnoza, pre nego što sam konačno saznala šta mi je", započinje svoju ispovest Maja, koja danas ima 24 godine.

Ona je samo jedna u nizu devojčica i devojaka kojima se postavljaju pogrešne dijagnoze na osnovu simptoma koji se često tumače kao psihički poremećaji.

"Moj prvi doktor izgubio je licencu jer je spavao sa pacijentima. Sećam se da me je 12. lekar saslušao čitavih sedam minuta, pre nego što me je poslao kući bez ikakvih odgovora", priča Maja, koja nije želela da joj se otkriva prezime.

"Moj razgovor sa 14. psihijatrom izgledao je ovako - da li čujem stvari koje drugi ne čuju? Da, imam odličan sluh. Da li mislim da ljudi nekada pričaju o meni iza mojih leđa? Da, moja porodica voli da tračari. Nije mi objasnio zašto me sve to pita, ali mi je postavio pogrešnu dijagnozu - paranoidni poremećaj ličnosti", priča ona.

Maja ima neke od problema koje su psihijatri utvrdili. Bolovala je od anoreksije, ima depresiju, napade društvene anksioznosti. Ali to sve nije koren njenog problema, to su sve njegove posledice.

"Ja sam depresivna i anksiozna zato što mi je život težak, a ne obrnuto", kaže ova hrabra devojka.

Maja je samo jedna u nizu devojaka koje godine provode u potrazi za dijagnozom koja bi objasnila njihove probleme. A u korenu je autizam, koji se kroz istoriju teže dijagnozira devojčicama nego dečacima. Prema podacima britanskih lekara, devojčici sa autizmom će dve godine kasnije biti postavljena dijagnoza nego dečaku. Zbog činjenice da su dečaci tri puta češće autistični od devojčica, najveći broj istraživanja obuhvata upravo muški pol, a simptomi nisu isto kod oba pola.

Nedavno je glumac Majkl Ventvort otkrio da mu je u zrelom dobu postavljena dijagnoza autizma, kao i voditeljkama Kristin Mekginis i Melani Sajks.

(MONDO)

Tagovi