Dnevni presek

BLAGO POVEĆANJE KORONA BROJKI POSLE VIKENDA: U Srbiji preminulo još 38 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 1.565 novozaraženih korona virusom od 13.837 testiranih, a nažalost, još 38 osoba je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 178 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 3.449 zaraženih. 

Podsetimo, juče su zabeležena 1.244 slučaja zaraze kovidom, 41 osoba je preminula, dok je na respiratorima bilo 165 zaraženih. 

Od početka epidemije je u našoj zemlji registrovano 1.265.228 slučajeva obolevanja od korone, a 11.955 osoba je izgubilo bitku sa virusom. 

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* U Hrvatskoj potvrđen novi soj

U Hrvatskoj su danas zvanično potvrđena dva slučaja zaraze novim sojem virusa korona omikron, kod osoba koje nisu boravile u Južnoj Africi. Prisustvo omkrona u Hrvatskoj je potvrdio na konferenciji za novinare direkor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak.

"Dokazali smo kod dva pacijenta omikron soj", rekao je Capak.

* Kineska vakcina najbolje štiti od omikrona

Novi omikron soj korone zabeležen je u više od 40 zemalja, a mnoge od njih pooštravaju mere za nevakcinisane u pokušaju da suzbiju novi nalet pandemije. Za sada se smatra da će vakcine možda biti nešto manje efikasne, ali neuroimunolog Boris Šakić, profesor Univerziteta Mek Master iz Hamiltona u Kanadi smatra da će ipak biti dovoljne da spreče da osoba završi na respiratoru. 

"Mislim da je vakcinacija i dalje najbolje sredstvo, najvažnije je da čovek ne završi u bolnici", rekao je Šakić zaključujući da je kineska vakcina najdelotvornija protiv novog soja. Naveo je primer istraživanja iz Slovenije, koje je pokazalo da se kineska vakcina pokazala kao najbolja.

* Za sada bez težih kliničkih slika od novog soja

Iz Južnoafričke Republike stižu prvi "pomalo ohrabrujući signali" kada je je reč o težini slučajeva zaraze varijantom omikron, rekao je danas savetnik Bele kuće i vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti dr Entoni Fauči, upozorivši da su to ipak tek preliminarni podaci.

"Za sada, premda je prerano donositi bilo kakve čvrste zaključke, ne čini se da omikron predstavlja visoki stepen zabrinutosti kad je reč o obolevanju. Za sada su znakovi koji se odnose na težinu bolesti donekle ohrabrujući", ponovio je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi