Zdravlje

KINEZI PRAVE VAKCINU OTPORNU NA SVE SOJEVE KORONE: Dr Tiodorović - postoji samo jedno KONAČNO rešenje problema

Autor Maja Gašić

Srpski stručnjaci su naveli da se kineska vakcina izgleda pokazala kao najbolja kod omikron soja, a sada stižu još bolje vesti.

Izvor: TV Prva/screenshot

Novi omikron soj korone zabeležen je u više od 40 zemalja, a mnoge od njih pooštravaju mere za nevakcinisane u pokušaju da suzbiju novi nalet pandemije. Prema prvim podacima, a koji su (kako svi svetski stručnjaci ističu) nedovoljni da bi se doneli pouzdani zaključci, omikron ima blaže simptome, nešto je zarazniji, ali za sada se čini da postojeće vakcine pružaju dovoljnu zaštitu i spečavaju pojavu težih kliničkih slika.

Po mišljenju srpskog stručnjaka, neuroimunologa Borisa Šakića, profesora Univerziteta Mek Master iz Hamiltona u Kanadi, jedno cepivo je "najbolje".

"Mislim da je vakcinacija i dalje najbolje sredstvo, najvažnije je da čovek ne završi u bolnici", rekao je Šakić zaključujući da je kineska vakcina najdelotvornija protiv novog soja. Naveo je primer istraživanja iz Slovenije, koje je pokazalo da se kineska vakcina pokazala kao najbolja.

Svakako, stručnjaci se slažu da je vakcinisana osoba je u daleko manjem riziku od oboljevanja i razvijanja teške kliničke slike od nevakcinisane. Epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović je otkrio i da Kinezi uveliko pripremaju i ispituju vakcinu koja će biti otporna za sve mutacije korona virusa.

"Lekovi deluju dok deluju, virus se zaustavi, sredi se klinička slika, dok se oporavi pacijent, ali to nije konačno rešenje.Konačno rešenje je uvek vakcina.Vakcina je ta koja će obezbediti duže zaštitno dejstvo da ljudi budu bezbedni. Kinezi su objavili da prave vakcinu koja će imati dejstvo prema svim vrstama korona virusa, to bi bilo izvanredno ako bi to uradili, ali treba sačekati ispitivanja koja nisu tako jednostavna. Treba ispitati ne samo koliko stvaraju antitela nego da li stvaraju i neke neželjene efekte, da li ima reakcija.To je u toku, i to bi bilo najbolje rešenje. Ima osnova da to bude dobro, oni su i napravili vakcinu od celog virusa, jeste mrtav virus ali je ceo virus u pitanju", izjavio je profesor Tiodorović za "Blic".

Zabrinutost zbog novog soja u Srbiji raste, budući da je u komšiluku, u Hrvatskoj juče potvrđeno prisustvo ove mutacije kod dvoje zaraženih. A kakve simptome imaju inficirani u omikronom, otkrio je epidemiolog Bernard Kaić.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO