Dnevni presek

KORONA PRESEK U SRBIJI U POSLEDNJA 24H: Brojke ponovo rastu, više novozaraženih i umrlih

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona potvrđena kod 1.884, a nažalost, još 40 osoba je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 180. 

Za jedan dan testirano je 15.843. U bolnicama širom Srbije se nalazi 3.391 pacijent.

Prema poslednjem preseku, prethodnog dana je bilo 1.565 novozaraženih korona virusom od 13.837 testiranih, a nažalost, još 38 osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 178 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 3.449 zaraženih.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Vakcina koja štiti od svih mutacija

Stručnjaci se slažu da je vakcinisana osoba je u daleko manjem riziku od oboljevanja i razvijanja teške kliničke slike od nevakcinisane. Epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović je otkrio i da Kinezi uveliko pripremaju i ispituju vakcinu koja će biti otporna za sve mutacije korona virusa.

"Lekovi deluju dok deluju, virus se zaustavi, sredi se klinička slika, dok se oporavi pacijent, ali to nije konačno rešenje.Konačno rešenje je uvek vakcina.Vakcina je ta koja će obezbediti duže zaštitno dejstvo da ljudi budu bezbedni. Kinezi su objavili da prave vakcinu koja će imati dejstvo prema svim vrstama korona virusa, to bi bilo izvanredno ako bi to uradili, ali treba sačekati ispitivanja koja nisu tako jednostavna. Treba ispitati ne samo koliko stvaraju antitela nego da li stvaraju i neke neželjene efekte, da li ima reakcija.To je u toku, i to bi bilo najbolje rešenje. Ima osnova da to bude dobro, oni su i napravili vakcinu od celog virusa, jeste mrtav virus ali je ceo virus u pitanju", izjavio je profesor Tiodorović.

* Čestice virusa "lete" oko nas

Osoba inficirana korona virusom, bilo da ima simptome ili je potpuno asimptomatski slučaj, dok samo sedi i diše može izbaciti više stotina virusnih čestica za samo 60 sekundi! Ovaj zabrinjavajući podatak, još jedan dokaz važnosti nošenja maske, izneo je virusolog dr Milanko Šekler. On je rekao i da, ako ta osoba govori, može izbaciti i do hiljadu virusnih čestica.

"Infektivna doza je najmanje 500 virusnih čestica. Osoba koja je zaražena, svejedno da li ima ili nema simptome, samo sedi za stolom i diše normalno i izbaciće minimum 20 do 50 virusnih čestica za samo jedan minut, a taj broj može doći i do više stotina", rekao je.

* Neobičan simptom omikron soja

Omikron soj daje drugačije simptome od delte i delte plus, a doktorka koja ga je zabeležila u Južnoj Africi, odakle je "krenuo" da se širi, opisala je simptom jednog svog pacijenta.

Doktorka Anželik Kuci, predsednica Južnoafričke asocijacije lekara, u novembru je počela da prima pacijente sa neobičnim simptomima. Većina njih nije izgubila čulo mirisa i ukusa kao što je bio slučaj sa ranijim sojevima.

"Lečila sam jednog muškarca, koji je prijavio neobičan simptom na grlu. Dok smo ranije sretali bolove u grlu i kašalj, on je prijavio osećaj grebanja", rekla je ona.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO