Dnevni presek

NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Danas još manje novozraženih, preminulo 38

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona potvrđena kod 1.387, a nažalost, još 38 osoba je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 187.

Testirano je 13.767 od prethonog preseka, a trenutno se u bolnicama nalazi 3.180.

Prema poslednjem preseku, prethodnog dana je bilo 1.620 novozaraženih od 14.586 testiranih, a nažalost, još 39 osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 197 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 3.511 obolelih.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Simptomi asimptomatske zaraze

Stručnjaci otkrivaju suptilne simptome koji ukazuju da ipak imate koronu, iako najverovatnije mislite da je reč o nečemu prolaznom i bezazlenom:

- bol u jednom ili oba uha i iscedak iz njih,
- problemi sa sluhom, začepljenost uha,
- krvarenje iz nosa (epistaksa), koje može biti i obilno.

* Kratak dah kod produženog kovida

Kratkoća daha kod ljudi sa "produženim kovidom" može biti povezana ne samo sa komplikacijama na plućima, već da je i srce oštećeni nakon infekcije koronom, pokazuje nova studija.

"Ovi nalazi objašnjavaju zašto neki pacijenti sa dugotrajnim kovidom i dalje imaju kratak dah, čak i nakon godinu dana, a sugerišu da je to možda posledica smanjene srčane aktivnosti", rekla je autorka studije Marija-Luiz Lusijan, doktorka u Univerzitetskoj bolnici u Briselu.

* Maske koje "pokazuju" zarazu

Tim naučnika sa Prefekturalnog univerziteta u Kjotu napravio je maske koje onome ko ih nosi omogućava da brzo i lako saznaju da li su zaraženi virusom, izveštavaju japanski mediji. Oni se nadaju da će tamošnja vlada odobriti ovu inovaciju i da će se te maske već 2022. naći u prodaji.

Ono što je interesantno je da su za ovaj izum korišćena nojeva jaja jer nojevi mogu da proizvode antitela koja učestvuju u odbrani organizma od opasnih mikroorganizama.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO