Zdravlje

U 2022. NEĆEMO PRIČATI O KORONI! "Dr Maserati" ubeđen: Pandemija će se naglo završiti, virus gubi bitku od čoveka!

Autor Nataša Petrović

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu ima optimističan stav o kraju pandemije – smatra da već sledeće godine više nećemo pričati o koroni.

Izvor: YouTube/screenshot/K1 televizija

Bil Gejts nedavno je izjavio da očekuje kraj pandemije u 2022. godini, a sve je više domaćih stručnjaka koji se slažu sa tim.

Profesor sa Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Goran Belojević poznatiji kao dr Maserati je gostujući u emisiji "Uranak" na K1 izneo svoj stav o kraju pandemije.

"Ja sam još prošle godine objavio rad u kojem sam predvideo da će pandemija trajati do kraja 2021. na osnovu analogije sa španskom groznicom, a oslanjajući se na neke prirodne zakone kojima pandemija pre svega podleže. Prirodni zakoni su ekološki zakoni koji važe već milijardama godina, tome podleže i pandemija, ne može večno da traje jer svaka vrsta ima svoje mesto na Zemlji, u kruženju materije i energije i to mesto je sada poremećeno. Tu gde se sada virus nalazi, tu mu nije mesto, to mu je neprijateljska sredina jer ga napada ljudski odbrambeni mehanizam i on će se povući. Mutacija je vid adaptacije, virus se bori da opstane, ali ne može jer je imunski sistem čoveka protiv ovog virusa izuzetno efikasan. Znači, samo dva od 100 će umreti, a 98 ljudi od 100 zaraženih će pobediti virus. To je fenomenalna vest i potpuno različita od HIV-a, HIV ne možemo da pobedimo, kad uđe u nas, tu je zasvagda".

Pojava omikrona soja je s jedne strane zabrinula mnoge, a sa druge, neki naučnici tvrde da bi upravo ova varijanta mogla da bude početak kraja pandemije, tj. da vodi ka postepenom gašenju virusa.

"Mislim je to logično pretpostaviti jer imunski sistem je superioran u odnosu na virus, on gubi bitku, mislim da sve ide prema tome. Najbolje je pratiti te podatke o zaražavanju i umiraju iz Južne Afrike odakle dolazi ovaj soj, stižu podaci da je višestruko povećan morbiditet, tj. obolevanje, ali je vrlo niska smrtnost, što je najvažnije. Isto su ohrabrujuće i ove vesti iz Japana, ovo naglo srozavanje. Ja upravo očekujem da se ova epidemija naglo završi, ne postepeno da će tinjati, nego naglo, onako kako je i počela. Ne očekujem da će ovo biti sezonski virus jer ovaj virus nije sličan korona virusima koji izazivaju prehlade. Mislim da će nestati kao što je nestao svinjski grip", rekao je dr Belojević, pa dodao:

"Ja sam uzdržan u odnosu na apokaliptična predviđanja da će epidemija trajati godinama i da će nam trebati 40 buster doza vakcina. Optimista sam, nećemo se baviti koronom u 2022. godini".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.