Dnevni presek

NOVI SKOK KORONA BROJKI U SRBIJI: Više od 1.500 zaraženih, 32 osobe preminule!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Kurir/Ana Paunković

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 1.547 novozaraženih korona virusom od 15.635 testiranih, a nažalost, još 32 osobe su preminule. Na respiratorima se trenutno nalazi 146 pacijenata, a 2.930 je na bolničkom lečenju.

Podsetimo, juče je u našoj zemlji koronom zaraženo 1.167 osoba, 31 zaraženi je preminuo, a 168 ih je bilo na respiratorima. 

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* Fajzer pilule protiv korone efikasne 89 odsto

Fajzer kompanija je sprovela istraživanje u kojem su testirali efikasnost kovid pilula, a rezultati su pokazali da pilule ove kompanije smanjuju rizik od hospitalizacije ili smrti za čak 89 odsto.

Naveli su da je pilula efikasna ako se daje odraslim osobama sa visokim rizikom u roku od nekoliko dana od prvih simptoma, dodajući da se nadaju da će moći da ponude pilule ljudima za kućnu upotrebu, pre nego što razviju simptome za hospitalizaciju. Paklovid kombinuje novi antivirusni lek pod nazivom nirmatrelvir i stariji koji se zove ritonavir.

* I noćno znojenje simptom korone

Omikron soj daje drugačije simptome od delte, prema za sada dostupnim podacima, a jedan od njih javlja se noću, navode južnoafrički lekari.

"Simptomi primećeni kod hospitalizovanih pacijenata sa omikron sojem su preznojavanje tokom noći, suv kašalj i bolovi u telu", rekao je dr Anben Pilaj, i dodao da je ohrabrujuća vest da vakcinisani pacijenti, kao i kod delta i delta plus soja, imaju mnogo lakšu kliničku sliku od nevakcinisanih.

* Gojazni u većem riziku od korone i postkovid komplikacija

Od samog početka pandemije je poznato da gojazost predstavlja rizik za težak oblik kovida i postkovid sindroma. Ali to nije sve: prema jednoj novoj, još neverifikovanoj studiji, čini se da korona virus direktno inficira masne ćelije. Štaviše, u teškim slučajevima kovida upala se dešava direktno u masnim ćelijama.

"Podaci iz naše studije sugerišu da infekcija masnog tkiva i povezani upalni odgovor mogu biti jedan od razloga zbog kojih gojazniji ljudi imaju tako težak tok bolesti kada su zaraženi SARS CoV-2", kaže Katerine Bliš, profesorka na Stanfordu i glavni autor studije.

"Ako masne ćelije predstavljaju rezervoar za virusne infekcije, gojaznost može doprineti ne samo teškoj akutnoj bolesti već i dugotrajnom postkovid sindromu", navodi se u studiji.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi