Zdravlje

PREMINULA PORODILJA UZ KORONU IMALA I OVU BOLEST: Javlja se u trudnoći, a evo koji su simptomi

Autor Nataša Petrović

Porodilja zaražena korona virusom koja je preminula u Kragujevcu, pored virusa, imala je gestacijski dijabetes. Pročitajte sve o ovom stanju koje se javlja u trudnoći!

Izvor: Shutterstock/mikumistock

Srbiju je potresla vest o porodilji A. M. (42) iz Kragujevca, koja je preminula od korona virusa.

Dr Slobodan Milosavljević je objasnio da je A. M. u trudnoći dobila gestacijski dijabetes što je bio njen jedini komordibitet, a kako prenose mediji, nije bila vakcinisana protiv korone.

Gestacijski dijabetes je inače povišen nivo šećera (glukoze) koji se javlja u trudnoći i obično se vraća u normalu nakon porođaja. Može da se javi u bilo kom periodu trudnoće, ali se najčešće javlja u drugom ili trećem tromesečju.

Do toga dolazi kada telo ne može da proizvede dovoljno insulina – hormona koji pomaže u kontrolisanju nivoa šećera u krvi – koji je potreban da bi se zadovoljile povećane potrebe tela u trudnoći.

Gestacijski dijabetes može da bude opasan i po bebu i po mamu, kako tokom trudnoće, tako i nakon porođaja. Rizik može da se smanji ukoliko se povišen šećer prepozna na vreme i kontroliše.

Ko ima povećan rizik

Gestacijski dijabetes može da se javi kod bilo koje žene u trunoći, ali neke stvari povećavaju rizik od toga: povećan indeks telesne mase (veći od 30), prethodno ste rodili bebu koja je na rođenju imala 4,5 kilograma ili više, neko od vaših roditelja, braće ili sestara ima dijabetes.

Simptomi gestacijskog dijabetesa

Povišen nivo šećera u krvi tokom trudnoće najčešće ne daje nikakve simptome. U većini slučajeva bude otkriven kada se iz nekog razloga proveri nivo šećera u krvi tokom trudnoće.

Kod nekih žena ipak mogu da se jave simptomi ukoliko je nivo šećera u krvi previsok (hiperglikemija): povećana žeđ, učestala potreba za mokrenjem, suva usta, umor.
Ipak, neki od ovih simptoma su česti tokom trudnoće i nisu nužno simptom gestacijskog dijabetesa. Ukoliko ste zabrinuti zbog bilo kog od ovih simptoma, obratite se lekaru.

Uticaj gestacijskog dijabetesa na majku i bebu

Većina žena koje dobiju povišen šećer u trudnoću imaju normalnu, urednu trudnoću i na svet donose zdrave bebe. Međutim, gestacijski dijabetes može da izazove određen probleme:

- Plod raste brže nego što je uobičajeno. To može da dovede do problema na porođaju ili da poveća šansu za indukovanje porođaja ili carski rez.

- Polihidramnion – previše amniotske tečnosti u materici, koja može da dovede do prevremenog porođaja ili komplikacija na porođaju.

- Prevremeni porođaj, odnosno porođaj pre 37. nedelje trudnoće.

- Preeklampsija – stanje koje izaziva visok krvni pritisak tokom trudnoće može da dovede komplikacija ukoliko se ne leči.

- Povišen nivo šećera u krvi bebe ili žuticu, koja zahteva ostanak u bolnici nakon porođaja.

- Gubitak bebe. Gestacijski dijabetes može da dovede do toga da beba bude mrtvorođena, mada se to veoma retko dešava.

Lečenje gestacijskog dijabetesa

Ukoliko se u trudnoći javi povišen nivo šećera u krvi, lekar će najpre naložiti redovno kontrolisanje nivoa šećera u krvi. Pored toga, promena nekih životnih navika može da pomogne – zdrava ishrana i fizička aktivnost, a ukoliko to ne pomogne, koriste se i lekovi, bilo tablete ili injekcije insulina.

(MONDO)