Dnevni presek

NOVI PAD KORONA BROJKI U SRBIJI: Manje novozaraženih, umrlo 34

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona potvrđena kod 1.359, a nažalost, još 34 osobe su preminule. Na respiratorima se trenutno nalazi 144.

Ukupno je testirano 14.578 osoba u poslednja 24 sata. Trenutno se u bolicama nalazi 2.889 pacijenata.

Prema poslednjem preseku, prethodnog dana je bilo 1.547 novozaraženih od 15.635 testiranih, a nažalost, još 32 osobe su preminule. Na respiratorima su bila 146 pacijenata, a 2.930 je bilo na bolničkom lečenju.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Simptomi omikrona mogu da zavaraju

U Velikoj Britaniji zabeležen je prvi smrtni slučaj od omikron soja, nove varijacije kovida 19 koja je zabrinula i javnost, i naučnike. Britanski doktor dr Geri Bartlet rekao je medijima da se omikron trenutno prepoznaje po pet simptoma koji nisu pratili dosadašnje varijacije korona virusa.

"Osnovni simptomi korona virusa i dalje su slični, kašalj koji traje duže od pola dana, temperatura i gubitak čula mirisa ili ukusa. Ali omikron soj ima simptome koji su vrlo specifični", rekao je doktor i nabrojao koji su.

* Nijedan soj se nije ovako širio

Nijedan soj korona virusa nije se do sada širio toliko brzo kao omikron, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) koja ocenjuje da su sve zemlje već pogođene ovim sojem.

"Do sada je 77 zemalja prijavilo slučajeve zaraze omikron sojem, ali realnost je da se omikron verovatno nalazi u većini zemalja iako nije još detektovan. Omikron se širi brzinom koju nikad nismo ranije videli sa bilo kojim drugim sojem", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus na konferenciji za novinare.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO