Zdravlje

PITANJE JE DANA KADA OMIKRON STIŽE U SRBIJU! Dr Đerlek očekuje POGORŠANJE krajem januara, a jedna stvar ga posebno brine

Autor Nataša Petrović

Dr Mirsad Đerlek kaže da je samo pitanje dana kada omikron stiže u Srbiju, jedno ga posebno brine, a u januaru "najavljuje" novo povećanje brojki!

Izvor: Screenshot/RTS

Omikron soj korona virusa brzo se širi po svetu, već je registrovan u gotovo svim okolnim državama, a sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da je samo pitanje dana kada će se pojaviti i u Srbiji!

"Mi smo već nekoliko nedelja okruženi omikron virusom, on još nije registrovan zvanično, međutim, nepisano pravilo je da sojevi budu ranije prisutni i zemlji i Evropi, mislim da je pitanje dana kada će se registrovati u našoj zemlji. Ono što ne smemo dozvoliti to je da olako shvatimo omikron, ipak se još ne zna dovoljno šta može da donese, tako da bih pozvao na opreznost. S druge strane, Izraelci su pre neki dan neku studiju izbacili, gde se kaže da je efektivnost vakcina ipak malo manja nego što je bilo ranije. Recimo, u nekim talasima ranije to je bilo 93 odsto, a sada u borbi sa omikronom 75, što je 18 odsto manje, što je još velika efektivnost vakcine, ali nije isto 93 i 75", rekao je dr Đerlek gostujući u Jutarnjem dnevniku na RTS.

On je odgovorio i na pitanje da li se očekuje da omikron pogorša epidemiološku situaciju u našoj zemlji.

"Svi sojevi koji su se pojavili i ranije su pogoršavali epidemijsku situaciju, verovatno će i omikron, zato i pozivamo na opreznost, još je rano donositi bilo kakve odluke. Očekujem da će omikron soj dati svoju snagu tek kad bude prošlo nekih mesec, dva, još su ovo početne faze, to nije njegova prava snaga".

U Srbiji je registrovan i prvi slučaj virusa gripa, a dr Đerlek kaže da ga to brine jer je verovatno da će doći do ukrštanja dva virusa – gripa i korone.

"Brine to zato što je virus gripa registrovan polovinom decembra, a najveću snagu će ispoljiti u januaru, februaru i martu i verovatno će doći do ukrštanja. A kakve ćemo posledice imati zbog toga, pa mene brine zato što pre svega imamo dve vakcine koje nismo iskoristili – protiv korone i protiv gripa – druga stvar, imamo dva virusa u istom trenutku, a sa treće strane imamo epidemiološke rizike koji nas tek očekuju, a to su slave, dva Božića, Nova godina, dolazak naših ljudi koji rade u inostranstvu. Tako da, krajem januara možemo očekivati čak i povećanje broja obolelih", poručio je on.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi