Zdravlje

OTKRIVENO ZAŠTO OMIKRON DAJE LAKŠE KLINIČKE SLIKE: Dr Šekler objasnio i važnu stvar o simptomima

Autor Nataša Petrović

Dr Milanko Šekler otkrio sve o novoj studiji koja je pojasnila zašto omikron soj daje lakše kliničke slike!

Izvor: Pink screenshot

Već neko vreme je glavna tema u svetu novi, omikron soj korone, koji se vrlo brzo proširio svetom. Registrovan je u gotovo svim okolnim državama, a dr Mirsad Đerlek smatra da je "samo pitanje dana kada će stići i kod nas".

Naučnici se svim silama trude da o novoj varijanti otkriju što više, a pojedine informacije pokazuju da je omikron deset puta slabiji od delte, a više o tome je u Jutarnjem programu na TV Prva objasnio dr Milanko Šekler.

"Stvari nikad nisu tako jednostavne kao što zvuče na prvu loptu. Ja sam po prirodi realista, to što ste rekli da je deset puta slabiji, to nije ni pola informacije. Rađena su ispitivanja na jednom fakultetu u Hong Konu, koliko znam, i rađeno je na tzv. kulturi organa. To se retko koristi i znači da vi uzmete deo bronhiola, to je ono što se grana ispod dušnika, i uzmete deo pluća od čoveka i onda te delove organa održavate u životu u laboratorijskim uslovima. Onda na toj kulturi organa, zdravih, vi ubacujete virus i gledate kako se ponaša virus, kako oštećuje taj deo organa. Istraživanje kaže - opet kažem to još nije objavljen rad, u predizdanju je - ispitivan je vuhanski soj, delta i omikron ovom tehnikom, otkriveno je da se omikron umnožava 70 puta više odnosno brže u bronhiolama, dok se u plućima, umnožava deset puta sporije od delte. To je dobro, to što se 70 puta brže umnožava objašnjava njegovu fantastičnu prenosivost, a onda se u plućima umnožava deset puta sporije", rekao je dr Šekler, pa objasnio šta to znači u praksi.

"Vi imate kanal, dušnik kuda prolazi vazduh, kao i bronhije, oni služe samo da vazduh prođe i tu se oštećuje sluzokoža, mnogo više i brže od omikrona nego delte, ali ono što je bitnije, vama je funkciju pluća, znači razmenu gasova, kiseonika i ugljen-dioksida, ona se odvija na nivou alveola, najsitniji deo pluća, jer to je ono što su govorili bolesnici da se dave, guše kad zaglave na respiratoru, to je zato što imaju debelu upalu pluća i zato pluća ne mogu da im obezbede dovoljnu količinu kiseonika. Ovde je dobra stvar što je potvrđeno laboratorijski zašto on pokazuje blažu kliničku sliku, zašto ti ljudi vrlo retko imaju potrebu za dodatnim kiseonikom jer informacije iz Južne Afrike stižu da preko 90 odsto primljenih u bolnice uopšte nemaju potebu za dodatnim kiseonikom, dok je situacija s deltom bila da zaraženima standardno treba kiseonik. Ovo objašnjava da nije narušena funkcija pluća, što je po meni sjajna vest".

U našoj zemlji je registrovan i prvi slučaj virusa gripa, a prema prvim informacijama, omikron daje slične simptome kao grip. Kako ih razlikovati?

"Omikron ima poprilično slične simptome gripu, pogotovo što se izgubio simptom gubljenja čula ukusa i mirisa. Po meni jedina razlika ostaje testiranje kao siguran pokazatelj. Što se tiče gripa, normalno da se pojavio u ovom delu godine, jedina stvar koju mogu da kažem je da oni koji su stariji od 60, 65 godina bi trebalo da se vakcinišu protiv gripa".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi