Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: Manje zaraženih nego juče, 30 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

U poslednja 24 sata korona virus je registrovan kod 1.199 osoba, a nažalost, još 30 je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 140 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 2.710 obolelih.

Podsetimo, juče je u našoj zemlji bilo 1.325 novozaraženih, 31 osoba je preminula, a na respiratorima ih je bilo 148.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Stručnjaci zabrinuti zbog sudara omikrona i gripa

Omikron soj korona virusa brzo se širi po svetu, već je registrovan u gotovo svim okolnim državama, a sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da je samo pitanje dana kada će se pojaviti i u Srbiji! Dr Đerlek kaže da ga brine mogući sudar omikrona i virusa gripa, koji je potvrđen u Srbiji, a sa tim je saglasan i dr Predrag Kon.

"Nažalost, ta briga se dešava. Biće oba virusa tu, sada je pitanje našeg ponašanja da mu što manje omogućimo olakšano širenje. Normalno, to se prvenstveno radi vakcinacijom, na koju pozivamo stalno. Mislim da treba ozbiljno pozivati na saosećanje mladih ljudi prema svojim roditeljima i bakama i dekama, jer oni se ne vakcinišu prvenstveno sa ubeđenjem da nije opasno za njih, a moraju da shvate da ovaj omikron neće moći da se zaustavi, i jednostavno ideja da on neće doći, nažalost neće se dogoditi, i da neće delovati na nas i da neće izazvati opet ubrzanje prenošenja, neće se dogoditi. Dakle, doći će do toga. Najverovatnije će doći upravo zbog našeg ponašanja oko Nove godine", rekao je epidemiolog. 

* Otkriveno zašto omikron daje lakše kliničke slike

Naučnici se svim silama trude da o novoj varijanti otkriju što više, a pojedine informacije pokazuju da je omikron deset puta slabiji od delte, a više o tome je u Jutarnjem programu na TV Prva objasnio dr Milanko Šekler.

Rađena su ispitivanja na jednom fakultetu u Hong Konu, koliko znam, i rađeno je na tzv. kulturi organa. To se retko koristi i znači da vi uzmete deo bronhiola, to je ono što se grana ispod dušnika, i uzmete deo pluća od čoveka i onda te delove organa održavate u životu u laboratorijskim uslovima. Onda na toj kulturi organa, zdravih, vi ubacujete virus i gledate kako se ponaša virus, kako oštećuje taj deo organa. Istraživanje kaže - opet kažem to još nije objavljen rad, u predizdanju je - ispitivan je vuhanski soj, delta i omikron ovom tehnikom, otkriveno je da se omikron umnožava 70 puta više odnosno brže u bronhiolama, dok se u plućima, umnožava deset puta sporije od delte. To je dobro, to što se 70 puta brže umnožava objašnjava njegovu fantastičnu prenosivost, a onda se u plućima umnožava deset puta sporije", pojasnio je doktor, dodajući da je dobra stvar što je laboratorijski potvrđeno da ovaj soj daje lakšu kliničku sliku

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi