Dnevni presek

POSLEDNJE KORONA BROJKE U SRBIJI: Broj novozaraženih pao ispod 1.000, 37 osoba izgubilo bitku sa virusom

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona potvrđena kod 802 osobe, a nažalost, još 37 osoba je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 125.

Testirano je 8.168 ljudi.Trenutno je u bolnicama 2.488 pacijenata,

Prema poslednjem preseku, prethodnog dana je bilo 1.015 novozaraženih, a nažalost, još 28 osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 135 pacijenata, a na bolčničko lečenju ukupno 2.614 obolelih.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Da li je omikron opasniji za decu?

Omikron je zarazniji od delta soja, izaziva, doduše, lakšu kliničku sliku i za sada je procenat smrtnosti manji nego kod ranijih sojeva. Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis rekao je da virus najviše kruži među decom.

"Omikron se širi u toj grupi jer je tu najmanji procenat vakcinisanih, deca se i najviše kreću. Stariji su u najvećem broju imunizovani pa bi zbog toga novi soj mogao da bude opasniji za najmlađe", rekao je on.

* Buster doza je spas kod omikrona

Vreme je za buster dozu svim osobama koje su vakcinisane sa dve doze pre četiri, odnosno pet meseci, u zavisnosti od vrste vakcine. Što se maski tiče, treba podsetiti da one pružaju zaštitu od svih varijanti, te se i dalje preporučuje njihovo nošenje u javnim zatvorenim prostorima bez obzira na status vakcinacije, kaže doc.dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

"Vreme je za buster dozu svim osobama koje su vakcinisane sa dve doze pre četiri, odnosno pet meseci. Osobe koje su preležale COVID-19 posle mesec dana od oporavka treba da se jave na vakcinalni punkt i prime vakcinu."

* Kada primiti vakcinu za grip posle cepiva protiv korone?

Torlak je u četvrtak potvrdio prvi slučaj virusa gripa u Srbiji kod sedamnaestogodišnje osobe iz Beograda. Dr Dušica Mladenović iz DZ Palilula kaže za RTS da sezonski grip može da bude veoma ozbiljan i da bi dve nedelje trebalo da bude razmak između vakcine protiv korone i one protiv gripa.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO