Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: Više od 1.200 zaraženih, preminulo još 27!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata korona je registrovana kod 1.268 osoba od 14.808 testiranih, a nažalost, još 27 je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalaze 103 pacijenta, a 2.208 je na bolničkom lečenju. 

Podsetimo, juče je u našoj zemlji potvrđeno 1.267 novih slučajeva kovida-19, 29 osoba je preminulo, a 108 ih je bilo na respiratorima. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Otkriveno više od 20 simptoma omikrona

Na osnovu prikupljenih podataka, naučnici tvrde da ova nova varijanta korone jeste zaraznija, ali da izaziva blažu kliničku sliku, kao i da je najbolji "lek" protiv nje vakcinacija i to posebno buster doza. Simptome koje omikron izaziva naučnici još uvek pokušavaju da utvrde, a analiza je otkrila da je samo 50 odsto ljudi imali klasična tri simptoma groznice, kašlja ili gubitka čula mirisa ili ukusa.

Međutim, ono što je izazvalo više strepnje jeste što je "ZOE Covid Symptom" studija još pre nekoliko meseci identifikovala više od 20, uglavnom blagih simptoma sličnih prehladi. Jedan koji se posebno izdvojio kao neklasičan jeste gubitak apetita.

Takođe, kako navodi Njujork post, pozivajući se na istraživanja britanskih naučnika, jedan od simptoma karakterističnih za omikron soj korona virusa je i noćno znojenje.

Na osovu prikupljenih podataka iz celog sveta, naučnici su izdvojili pet simptoma koji se uočeni kod obolelih, a to su:

  • curenje iz nosa
  • glavobolja
  • umor
  • kijavica
  • upaljeno grlo

* Bil Gejts izneo nove prognoze za pandemiju

Milijarder Bil Gejts je zbog širenja omirkon soja otkazao svoje planove za godišnji odmor. "Baš kad se činilo da će se život vratiti u normalu, mogli bismo ući u najgori deo pandemije", napisao je Gejts na društvenim mrežama.

On je podelio nekoliko objava u kojima je istakao da se omikron "širi brže od bilo kojeg virusa u istoriji" i da će to biti najgori talas koji smo do sada videli, jer je toliko zarazan. Potom je dodao da bi upravo brzo širenje omikrona u Americi moglo da traje tri medeca, te da bi pandemija mogla da bude gotova do 2022. ako se preduzmu pravi koraci.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi