Zdravlje

DOBRA VEST O OMIKRONU IZ EPICENTRA EPIDEMIJE: Ohrabruju podaci iz zemlje u kojoj se pojavio novi soj!

Autor Nataša Petrović

Iz Južne Afrike, u kojoj je omikron soj i otkriven, stižu ohrabrujuće vesti!

Izvor: Fotos593/ShutterStock.com

Svet nema mira otkako se pojavio kovid-19, a sada zabrinutost ponovo raste zbog omikron soja. Pojavio se u Južnoj Africi, vrlo brzo raširio po mnogim državama sveta, a naučnici kažu da se brže prenosi, ali da srećom u većini slučajeva ne izaziva teže kliničke slike.

Sada dobra vest o ovom soju stiže gde je novi talas pandemije i počeo – iz Južne Afrike! Tamošnji stručnjaci kažu da je broj slučajeva korone počeo značajno da opada, manji je za čak 20 odsto u odnosu na prošlu nedelju.

"Ovo je ohrabrujuće i prilično optimistično jer pokazuje trend opadanja brojki zaraženih", kaže tamošnji epidemiolog dr Mišel Grum. Ipak, dodaje da možda ovi brojevi ne pružaju pravu sliku jer je zbog praznika smanjen broj testiranih.

U provinciji Gauteng, u epicentru epidemije u Južnoj Africi, međutim, čini se da je "pik" novog talasa prošao prošle nedelje, dodaje dr Grum. Iako je u ovoj gusto naseljenoj provinciji beleženo više od četvrtine svih slučajeva u zemlji prošle nedelje, taj broj je ipak bio skoro duplo manji u odnosu na nedelju dana ranije.

Takođe, u još tri provincije Južne Afrike prijavljen je trend opadanja u broju zaraženih, dok u provincijama na obali broj zaraženih i dalje raste.

Omikron varijanta korone je dominantna u Južnoj Africi i čini čak 95 odsto svih pozitivnih testova na koronu.

Studije sprovedene u ovoj zemlji pokazale su da je omikron manje opasan od prethodnih varijanti korone. U prve četiri nedelje novog talasa epidemije, 5,7 odsto obolelih je primano u bolnice, u poređenju sa 15,6 odsto obolelih od delta soja i 16,2 odsto inficiranih beta varijantom.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.