Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: I dalje više od 1.000 zaraženih, 24 osobe preminule!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je potvrđeno 1.098 slučajeva korona virusa od 12.869 testiranih, a nažalost, još 24 je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalaze 102 pacijenta, na bolničkom lečenju je 2.116 obolelih. 

Podsetimo, juče su u našoj zemlji bila 1.193 nova slučaja kovida, 26 preminulih, a 100 obolelih bilo je na respiratorima. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Moguće uvođenje novih mera

Nakon zvanične potvrde prisustva omikron soja u Srbiji, zakazana je nova sednica Kriznog štaba za 28. decembar, a jedna od tema o kojoj će stručnjaci tada razgovarati definitivno će biti kovid propusnice. 

"I dalje dnevno imamo oko hiljadu zaraženih, pa nije u pitanju samo Nova godina, već i katolički i pravoslavni Božić, pa Srpska nova godina... Sve do kraja januara imaćemo velike epidemijske rizike. Kolege će sigurno razgovarati o svemu što može da se primeni sada, a što se ministarstva tiče, preporuka je da kovid propusnice važe 24h. Ali Krizni štab će doneti preporuku, a Vlada odluku", rekao je sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek. 

I dr Predrag Kon kaže da će se medicinski deo Kriznog štaba zalagati za to da propusnice važe 24 sata.

On je istakao da nijedan epidemiolog ne može da preporuči održavanje masovnih skupova poput proslave Nove godine i ponovio da je važenje kovid propusnica 24 časa dnevno "apsolutni minimum" na kom medicinski deo štaba insistira već mesecima.

* Preti nam novi talas epidemije

Epidemiolog dr Radmilo Petrović gostovao je na Radio Beogradu 1, gde je rekao da ga zabrinjavaju određene brojke vezane za korona virus u Srbiji.

"Savetujem da se izbegavaju organizovane proslave Nove godine, one će biti okidač širenja pandemije, posebno u zatvorenim prostorima koji pogoduje širenju virusa. Ne isključujem mogućnost da će nekoliko dana posle novogodišnjih praznika broj zaraženih početi da raste, čime bismo ušli u novi talas pandemije", kazao je epidemiolog.

* Novi simptomi omikrona

Britanski naučnici izdvojili su dva nova simptoma omikron soja, vezana za sistem za varenje. Dok su raniji sojevi uglavnom davali simptome kao što su temperatura i kašalj, potom stomačni problemi, omikron izaziva dva nova.

Britanski naučnici navode da oboleli od omikron soja imaju mučninu i gubitak apetita.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi