Dnevni presek

KORONA NE POSUSTAJE, NOVI SKOK BROJKI: Danas više novozaraženih, umrlo još 24

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona potvrđena kod 1.676, a nažalost, još 24 osoba je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 91 pacijent.

Testirtano je testirano 16.541 osoba.

Prema poslednjem preseku, prethodnog dana je bilo 1.249 slučajeva korona virusa od 13.574 testirana, a nažalost, još 27 je preminulo. Na respiratorima su bila 84 pacijenta, a na bolničkom lečenju je 2.051 zaraženi.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Prepoznajte da li je prehlada, grip, delta ili omikron

Zimski period vreme je kada inače "vladaju" virusi i prehlade, a kada se u sve to umeša korona, pa još i najnoviji omikron soj, nije lako razaznati simptome. To dovodi do toga da ili se uplašimo da je korona čim kinemo ili i ozbiljne simptome pripisujemo prehladi.

Da više ne bi bilo zabune, evo svih simptoma na jednom mestu, kako biste lakše mogli da ih razlikujete...

* Prognoze dr Kona

Omikron soj korone koji je otkriven u Južnoj Africi, za kratko vreme se proširio po svetu i registrovan je u više do 100 zemalja, a u nekima je postao i dominanta. Epidemiolog dr Predrag Kon je za Kurir televiziju ispričao šta možemo da očekujemo u Srbiji, u odnosu na informacije koje stižu iz sveta.

"Informacije iz sveta stižu da je omikron varijanta, koja je pokazala dosad najveću sposobnost prenošenja, najveću dominaciju za jako kratko vreme, da je činjenica da je prekrila Ameriku za svega dve nedelje, ubrzala prenos u Velikoj Britaniji četiri puta, što se pokazalo u brojkama, 122.000 dnevno. Ako uporedimo po broju stanovnika, to je 12.000, što ne znači da će se to desiti kod nas, ali u svakom slučaju upravo nadzorni sistemi u svim zemljama sveta i služe da bi se pravovremeno reagovalo".

* Omikron posle preležane korone

Omikron soj ima "sposobnost" da zarazi i one koji su već preležali kovid, a koliki je rizik za to, u Jutarnjem dnevniku RTS-a otkrio je dr Milika Ašanin.

"Stručnjaci stalno podvlače da je situacija nestabilna, moramo da pratimo šta se dešava u regionu, šta u drugim zemljama. Recimo, delta soj je dominirao u Americi, gotovo 100 odsto zaraženih imalo je delta soj, a onda za dve nedelje omikron soj bio je prisutan, kod tri četvrtine zaraženih. Moramo voditi računa, pripremati se za svaki mogući scenario, omikron soj definitivno prodire, vrlo lako se ljudi zaražavaju, čak i oni koji su prebolovali imaju rizik od 40 odsto da se zaraze ovim sojem. Moramo biti spremni da u malom vremenskom periodu zbrinemo veliki broj zaraženih", upozorio je doktor, pa prokomentariosao trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO