Dnevni presek

DRUGOG DANA NOVE GODINE KORONA PONOVO ZADAJE UDARAC: Danas više novozaraženih, umrla 21 osoba

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona potvrđena kod 1.907, a nažalost, još 21 osoba je preminula. Na respiratorima se trenutno nalazi 89 pacijenata.

Testirano je 10.888 ljudi u poslednja 24 sata.

Prema poslednjem preseku, prethodnog dana je bilo 1.610 novozaraženih od 10.496 testiranih, a nažalost, još 25 osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 87 pacijenata, a 2.109 je hospitalizovano.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Dr Milanko Šekler o kraju pandemije

Da li je omikron poslednji "novi soj" i da li on označava da je kraj pandemije blizu?

"Kada se omikron pojavio, svi su pravili paniku - strašna varijanta, ne radi vakcina... Dobro se sećam da sam rekao da to po svojoj prilici može da bude korak u dobrom smeru. Ali nemoguće je previše optimistično posmatrati stvari, da je očekujemo da je poslednji soj jer još uvek imamo deltu. Omikron se pojavi i pobegne deta, ne ide to tako. Imali ste zamene virusa nekoliko puta do sada. Imamo deltu koja je jako prenosiva i omikron još prenosiviji. Ne možemo da čekujemo da će jedna vrsta da se pojavi i potisne drugu. Za onog ko se razboli i umre, ova mutacija je 100 patogena", rekao je dr Milanko Šekler.

* Zaštita od omikrona

Dr Dejan Čubrilo dao je savete koji mogu da pomognu u sprečavanju komplikacija od omikrona.

"Šta možemo? Dve stvari. Nemojte raspirivati zapaljensku reakciju, a zapaljenska reakcija – dominacija šećera, skok insulina, šta god bio šećer, možete vi pojesti i tri jabuke, to je šećer. Nemojte uzimati crvena mesa – mislite o ovim rečima, dakle količina, uzmite jedan dlan, dva dlana i kažite dosta. Ako to uzmete, vi raspirujete zapaljensku reakciju i ako je virus stigao do sluznice, a vi mu dajete podlogu da se dole dalje razvija, on će se razvijati. Ako nema podlogu, uzimate dovoljno zaštitnika, koji treba da brane njegovo delovanje na bronhije, ne uzimate hranu koja potencira insulin i zapaljensku reakciju crvenog mesa, vi se štitite u ogromnom procentu od daljeg razvoja bolesti. Ista priča kao i vakcine, vakcine neće nikoga zaštititi, ali će napraviti da naši ’vojnici’ budu spremni kada neko napadne. A ne ’ja sam se vakcinisao, a dobio sam virus’, pa normalno da jesi, ali je vojni sistem mnogo spremniji i biće mnogo manje simptoma", poručio je dr Čubrilo.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO