Zdravlje

RASTE BROJ ZARAŽENIH, OVI SIMPTOMI IH "VODE" LEKARU: Načelnik VMA otkrio i dobru vest - manje je hospitalizovanih

Autor Nataša Petrović

Načelnik VMA izneo je nove podatke o zaraženima korona virusom!

Izvor: YouTube/SkyNews/RTS/Screenshot

Taman kada su korona brojke počele da padaju, registrovan je omikron soj u našoj zemlji i one su ponovo počele da rastu. Za nekoliko dana došli smo od manje od 1.000 zaraženih, do skoro 2.000, načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević u Jutarnjem dnevniku RTS-a je izneo više podataka o tome.

"Već prvi dan posle Nove godine smo primetili u našem centru Hitne pomoći skok kovid pozitivnih lica. To su ljudi koji su došli bez simptoma, zbog blagih stomačnih tegoba, proliva ili slično, a nakon toga uz gušobolju i sve ostale, urade se dijagnostički pregledi, između ostalog PCR, i otkrijemo da su pozitivni".

On je istakao da u poslednjih meseca dana pada broj hospitalizovanih, što je svakako dobro. U kovid bolnici VMA ima slobodnih mesta, ali dr Vukosavljević se nada da će tako i ostati.

"Trenutno imamo 67 bolesnika, osam na intenzivnoj nezi, jedan intubiran. Imamo slobodnih mesta, ali se nadam da neće trebati jer, koliko sam shvatio iz iskustva epidemiologa, prateći sve ono što se dešava u svetu, da ovaj novi soj sem veće kontagioznosti ne bi trebalo da daje veći broj hospitalizovanih", poručio je.

Da broj inficiranih koronom raste širom zemlje potvrđuje i to što kovid ambulante u Nišu produžavaju radno vreme do 22 časa, zbog povećanog broja pacijenata.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi