Ne biste povezali!

AKO OVO PRIMETITE U WC ŠOLJI, PROVERITE ŠEĆER U KRVI: Nikad ne biste pomislili koja bolest se krije iza PRLJAVIH TRAGOVA

Autor Maja Gašić

Simptomi dijabetesa mogu često da ostanu prikriveni, a za ovaj vam sigurno ne bi palo na pamet da ga povežete sa ozbiljnom bolešću. Nalazi se u urinu, a evo kako se ispoljava.

Izvor: Screenshot/and-more.co

Broj obolelih od dijabetesa širom sveta se svakodnevno uvećava, a najčešći razlog je loša ishrana i nedostatak fitičke aktivnosti. Ono što takođe zabrinjava jeste i što ova ozbiljna bolest često dugo ostane neprimećena, jer simptomi mogu da ukazuju na neke prolazne tegobe.

Mnogi dijabetičari godinama žive sa šećernom bolešću ili sa predijabetesnim stanjem, a da toga nisu svesni. Rano otkrivanje je ključno da sačuvate zdravlje i izbegnete komplikacije koje u slučaju dijabetesa nisu ni najmanje bezazlene. Neke od najtežih su moždani udar, potpuno otkazivanje bubrega, gubitak sluha i vida...

Što pre dijabetičar počne da kontroliše nivo šećera u krvi, to će imati veće šanse da se izbori sa bolešću, tako da je ključno da obrati pažnju na prve signale. A postoji jedan iznenađujući simptom koji bi mogao da ukaže da imate problema sa regulacijom šećera u krvi, a nećete verovati gde se ovaj znak vidi - u vašoj WC šolji!

Pojava ružnih tragova i buđi  u toalet šolji mogu da signaliziraju da vam se telo bori sa diajbetesom! Ako primetite češće taloženje "fekalija" duž linije vode, to bi mogao da bude znak da neko ko koristi WC ima povišen šećer.

"Ljudi sa dijabetesom ne mogu pravilno da obrađuju glukozu, što uzrokuje višak šećera u urinu, a to je idealna hrana za buđ. Dijabetes ima ozbiljne zdravstvene posledice, koje se pogoršavaju što se bolest duže ne leči", kaže endokrinolog sa Klinike Mejo i savetuje odlazak lekaru.

Kada se krv filtrira kroz bubrege, ona prenosi glukozu koja se nalazi krvotoku.

"Vaši bubrezi su tada odgovorni za filtriranje krvi tako što uklanjaju otpad i višak tečnosti i vraćaju očišćenu krv nazad u telo, izbacujući ostatak u bešiku, odakle će se izlučiti kroz urin", navode stručnjaci iz "VeryWellHealth". Ali ako imate dijabetes, nivo šećera u krvi je viši od normalnog, a bubrezi su primorani da rade prekovremeno. Kada bubrezi ne mogu da izdrže, šećer završava u urinu. A kada je količina šećera u urinu veća od 25 mg/dL, to se smatra glikozurijom, simptomom dijabetesa.

Nekoliko drugih stvari može izazvati glikozuriju pored dijabetesa i predijabetesa, a to su bolesti bubrega, trudnoća i retko, benigno nasledno stanje koje se zove renalna glikozurija.

Svakako ako ste primetili da vam se u WC šolju stvaraju ovi tamnožuti talozi, proverite nivo šećera u krvi!

MONDO