Zdravlje

FLURONA REGISTROVANA I U HRVATSKOJ: Pacijentkinja zaražena svinjskim gripom i koronom!

Autor Nataša Petrović

U našem "komšiluku" registrovana je dvostruka infekcija - koronom i gripom!

Izvor: SkyNews/YouTube

Nakon što je u Izraelu potvrđen prvi slučaj dvostruke infekcije koronom i gripom, flurona ili florona, kako mnogi nazivaju dvostruku infekciju, otkrivena je i u Hrvatskoj!

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu registrovan je prvi slučaj flurone, kombinacije gripa i korone kod jedne pacijentkinje.

Prema informacijama iz Zavoda, radi se o covidu-19 i virusu gripa tipa A, odnosno tzv. svinjskom gripu soja H3N2.

Stručnjaci ističu da oni koji su vakcinisani protiv gripa neće oboleti od flurone, jer se soj H3N2 nalazi u vakcini.

Da je u Hrvatskoj registrovan prvi slučaj flurone u izjavi za HRT potvrdila je jutros i prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, dr. med., načelnica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

"Juče smo kod pacijentkinje detektovali oba virusa - virus gripa i korone. To nije nepoznato da se moguće zaraziti s više patogena odjednom. Flu je na engleskom grip, pa su tu kombinaciju nazvali flurona. Krenuće grip, on je obično između Božića i Uskrsa, prošle godine nije ga bilo, ali imali smo slučajeva preko leta. Moramo da vidimo kakva će biti klinička slika kod osoba koje imaju oba virusa odjednom", pojašnjava.

(MONDO/Jutarnji.hr)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.