Dnevni presek

VIŠE OD 7.000 NOVOZARAŽENIH: Preminulo 25 osoba!

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona potvrđena kod 7.488, a nažalost, još 25 osoba je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalaze 74 pacijenta.

Prema poslednjem preseku, prethodnog dana je bilo 5.224 novozaraženih od 21.876 testiranih, a nažalost, još 19 je preminulo. Na respiratorima je bilo 79 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 2.188 inficiranih.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Crne prognoze dr Jankovića

Profesor Radmilo Janković kaže za RTS da je nemoguće zaustaviti širenje omikron soja koronavirusa. Brojke će u narednim danima sigurno biti preko 10.000, 20.000 ili možda 30.000 zaraženih, imaćemo komplikovano vreme u naredne dve nedelje, rekao je Janković. Nadamo se da će ovo biti poslednji čin sa koronom, naglašava Janković.

U kovid ambulantama ponovo su gužve, a naglo je skočio i broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Među lekarima koji su glasno upozoravali na opasnost od masovnog okupljanja i slavlja je i zamenik direktora UKC Niš profesor doktor Radmilo Janković.

* Kada će kraj pandemije?

Sudar gripa i korone, nazvan fluron ili flurona, tek što je registrovan u svetu - a stigao je i u Hrvatsku - već izaziva zabrinutost. Stručnjaci upozoravaju da komplikacije mogu biti još veće, a pitanje je da li će oni koji su imunizovani proći sa lakšim kliničkim slikama.

Dr Andrej Trampuž direktor za ispitivanje iz infektivne labortatorije iz Berlina je u uključenju uživo u jutarnji program na TV Prva objasnio šta nas očekuje u narednom periodu i da li imamo razloga za brigu zbog novog soja.

"Nema razloga da strahujemo da bi zbog flurone situacija bila gora. Već sada je kritično sa omikronom koji je veoma opasan i još će biti opasniji u januaru i možda čak u februaru, jer nemamo dovoljno vakcinisanih. Oni čiji je imunitet slab, koji imaju jednu infekciju mogu dobiti i drugu, to nije ništa neobično. Zato je savet da se vakcinišemo, ne samo protiv korone, već i protiv gripa."

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO