Dnevni presek

REKORDAN BROJ ZARAŽENIH KORONOM U SRBIJI: Preminulo još 19 osoba!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

Korona virus je u poslednjih 24 sata registrovan kod još 9.122 osobe od 27.290 testiranih. Preminulo je, nažalost, još 19 pacijenata dok je broj pacijenata na respiratorima 79. Na bolničkom lečenju je 2.199 obolelih od korone.

Prethodnog dana, u Srbiji je bilo zabeleženo 7.488 novih slučajeva, uz 25 smrtnih ishoda i 74 osobe na respiratorima.

* NOVI TALAS BIĆE KAO MONT EVEREST

Virusolog dr Milanko Šekler rekao je da će novi talas korona virusa biti kao Mont Everest - sa naglim usponom i padom. Prethodne talase uporedio je sa Kilimandžarom i drugim visokim vrhovima koji nisu okomiti, već postepeni.

"Čekaju nas desetine hiljada novoinficiranih dnevno i to će biti skok nalik Mont Everestu. Omikron pravi takve vrhove, oštro ide gore i oštro gore. Talas će trajati kraće ali će biti haotičan, kao što već i jeste. U Britaniji i Francuskoj već je po više od 200.000 zaraženih za dan", rekao je on.

Svi pričaju o omikron soju, ali dr Šekler navodi da je u Srbiji došlo i do raspirivanja delte koja daje teže simptome i navodi da je upravo to ono čega se plašio.

Izvor: TV Prva / screenshot

* SUDAR KORONE I GRIPA

Srpski virusolog kazao je da je "flurona" nešto o čemu se mnogo priča, a zapravo nema toliko uticaja na javno zdravlje.

"Jako retko neko zakači i jedan i drugi virus, tako da to nije bitno za građane i javno zdravlje", rekao je on. Pročitajte kako se razlikuju simptomi omikrona, delte i gripa!

* REKORD U HRVATSKOJ

Hrvatska je zabeležila najveći broj novozaraženih od početka pandemije, više od 9.000 ljudi je inficirano u proteklih 24 časa. Procenjuje se da je 30 do 40 odsto novih slučajeva zaraženo omikron sojem.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi