Zdravlje

KORONA JE OPET EKSPLODIRALA, U SRBIJI REKORDNE BROJKE: Evo šta sve znamo o omikronu - NAJZARAZNIJEM soju do sada!

Autor Nataša Petrović

Evo šta se sve do sada zna o omikronu, soju korone koji je izazvao nove talase pandemije u svetu.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Korona brojke u Srbiji poslednjih dana rastu velikom brzinom, a danas je zabeležen rekordan broj zaraženih – 9.122, dok je 19 osoba preminulo.

Omikron soj virusa se svetom proširio neviđenom brzinom, a kako stručnjaci ističu da je zaraznji od delte, može se pretpostaviti da je upravo ovaj soj u našoj zemlji doveo do ovako visokih brojki.

Postoji još dosta stvari koje naučnici ne znaju, kako o koroni uopšte, tako i o omikron soju, ali ipak stručnjaci pokušavaju da otkriju sve o ovoj varijanti i tome kako utiče na vakcinisane, nevakcinisane, kao i one koji su preboleli kovid.

Ono što se do sada zna je da omikron kod vakcinisanih uglavnom izaziva blage simptome, poput onih kakve izaziva prehlada. Infektolog dr Ketrin Pouling izdvojila je nekoliko najčešćih simptoma koje izaziva ovaj soj:

- kašalj

- umor

- zapušen nos ili curenje iz nosa

Za razliku od prethodnih varijanti, gubitak čula ukusa i mirisa nije toliko čest, ističe ona.

Ipak, infektolog upozorava da su navedeni simptomi zasnovani na ranim izveštajima o zarazi omikronom, a ne iz naučnih studija, te da ih stoga treba uzeti sa rezervom. Osim toga, stručnjaci ističu da su ovi simptomi prijavljivani kod mladih i zdravih osoba, kao i kod onih koji su vakcinisani.

"Jasno je da ukoliko ste vakcinisani, omikron izaziva blažu infekciju", kaže infektolog dr Vilijam Šafner. "Ono što još uvek ne možemo sa sigurnošću da kažemo je kako će na omikron reagovati nevakcinisani ljudi".

Kada je reč o onima koji su primili dve vakcine doze, ali ne i buster, tipični simptomi su uglavnom malo uporniji kašalj, groznica i umor, nego kod onih koji su primili i buster, kaže dr Kreg Spenser.

Prema onome što se do sada zna, omikron uglavnom ne napada pluća kao što je to bio slučaj sa prethodnim varijantama. Studija koju je sproveo Univerzitet u Hong Kongu, ali koja još uvek nije recenzirana, omirkon manje napada pluća, ali se zato mnogo brže umnožava u gornjem respiratornom traktu.

Zbog svega toga, omikron se "ponaša" više kao bronhitis, nego kao pneumonija, ističe dr Hju Kasijer iz "Nort Šor" univerzitetske bolnice na Long Ajlendu, Njujork.

"Uglavnom pacijenti sa akutnim bronhitisom nemaju problem sa kratkim dahom, već kašlju i sliva im se iz nosa. Pacijenti sa upalom pluća imaju kratak dah i osećaju se mnogo umornije od onih koji imaju bronhitis", pojašnjava on svoje poređenje.

Mala studija koju je sproveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je utvrdila da omikron kod ljudi koji su ranije preležali kovid izaziva nešto blaže simptome nego što je to bio slučaj sa prethodnim varijanta.

Posle koliko se pojavljuju prvi simptomi

Prema do sada dostupnim podacima, od izloženosti omikron varijanti korone do razvoja prvih simptoma može da prođe nedelju dana, ali i samo dva-tri dana.

Iako je potrebno još istraživanja, naučnici smatraju da je logično da visokozarazni virus poput omikron varijante ima i kraći period inkubacije jer je, na kraju krajeva, cilj virusa zarazi što više ljudi.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.