Obratite pažnju

OTKRIVENA SU 2 NOVA, VEOMA NEOBIČNA SIMPTOMA OMIKRONA: Zna se i kada se tačno javljaju!

Autor Nataša Petrović

Stručnjaci upozoravaju na dva nova simptoma koja izaziva omikron soj!

Izvor: eugenegurkov/Shutterstock.com

Dok se stručnjaci svim silama trude da saznaju što više o omikron soju korone, stiže vest o novim simptomima koje ova varijanta izaziva.

Otkako je prvi put registrovan u Južnoj Africi, znase da omikron izaziva drugačije simptome nego prethodne varijante, a kao tri glavna i najčešća simptoma su izdvojeni kašalj, umor, zapušen nos ili curenje iz nosa.

Prema onome što se do sada zna, omikron soj se širi velikom brzinom, a tome u prilog govori i nagli skok korona brojki širom sveta. U međuvremenu, naučnici istražuju novi soj ne bi li saznali nešto novo, a stižu i vesti o dva nova simptoma koje omikron izaziva kod sve većeg broja ljudi.

Reč je o neobičnim simptomima – takozvano pink oko ili konjuktivitis i opadanje kose.

Kako izveštava portal Healthline, omikron utiče na enzim ACE2, koji se nalazi u delovima oka, kao što su mrežnjača i ćelije koje oblažu beonjaču i kapke. Roze oko ili konjuktivitis javljaju se najčešće dva dana nakon zaraze omikronom.

Sudeći prema Američkom udruženju dermatologa, opadanje kose je čest simptom kovida, iz prostog razloga što više vlasi ulazi u fazu opadanja nakon što je osoba imala groznicu. Ovaj simptom najčešće se javlja u fazi infekcije bliže kraju.

(MONDO)